Най-важното, което трябва да знаете за следродилната депресия

Това ще ви помогне да се справите по-лесно в тази сложна ситуация

Снимка: Shutterstock

Всяка четвърта млада майка на света страда от следродилна депресия, но все още това състояние е съпътствано с много неясноти и неверни твърдения. Затова и всяка бременна и наскоро родила жена, а много често и партньорът ѝ си задават съвсем основателни въпроси, когато се сблъскат с този проблем.

Ето най-важното, което трябва да знаете за следродилната депресия. Това ще ви помогне да преодолеете по-лесно проблема и да излезете по-бързо от тази сложна ситуация.

Снимка: Shutterstock

Как да разпонаете следродилната депресия

Ако откриете най-малко три симптома, които не отминават дълго време, най-вероятно става въпрос точно за нея. Точна диагноза обаче може да постави единствено специалист, като най-често се използват специално разработени тестове. И помнете, че следродилната депресия има много „лица“, така че понякога е трудно сами да я разпознаете.

Но като цяло я издават следните „симптоми“: постоянна умора и отпадналост след раждането, нежелание или липса на готовност на жената да бъде майка, усещане за безтегловност.

Това състояние е нормално за повечето родили жени и е причинено от хормоналната буря. Но ако то не отмине в рамките на месец, вероятно става дума за следродилна депресия.

Как стои въпросът с татковците

Младите бащи също могат да бъдат засегнати. При тях следродилната депресия се познава по безпричинното притеснение, постоянна тревога и нежелание да се включат в грижите за новороденото.

Депресия по време на бременността

И това е възможно. Става дума за следродилната депресия, която стартира далеч преди раждането, тоест още по време на бременността. В този случай обаче се нарича пренатална депресия и се среща при 7-20% от бъдещите майки. Проблемът е, че обикновено пренаталната депресия върви ръка за ръка с следродилната, така че трябва да внимавате и да не подценявате състоянието.

Следродилна депресия след месеци

Още една странна ситуация, която също е факт. В някои случаи следродилната депресия засяга майката не непосредствено след раждането, а месеци по-късно. Но обикновено това се случва в рамките до навършване на година на детето, не по-късно.

Как да реагирате при невъзможност за консултация със специалист

Не всеки и не във всеки случай има възможност за бърза среща със специалист, който да прецени състоянието и назначи подходяща терапия. Какво да правите в такъв случай? За начало опитайте да отстраните всички фактори, които влияят отрицателно на самочувствието ви. Отложете всички битовизми и прекарвайте колкото се може повече време в почивка и общуване с детето. Състоянието се подобрява с лека гимнастика, разходка на чист въздух и медитация.

Какво да правите, ако близките ви подценяват вашето състояние

Понякога най-близките изобщо не вярват, че може да преживявате труден период. В такава ситуация е важно да им обясните спокойно, че това не е проява на каприз, а официално призната форма на депресивно разстройство сред младите родилки. Важно е да си спечелите приятели, на които може да разчитате, защото това е част от терапията и по-бързото преодоляване на проблема.

Снимка: Shutterstock

При всяко дете ли се проявява следродилната депресия

Ако с първото дете майката не е развила следродилна депресия, няма никаква гаранция, че това не може да се случи след второто раждане. Това състояние няма как да се прогнозира. Според лекарите жени, които стават майки за втори или трети път, се намират в особена рискова група – защото са длъжни да се грижат и за новороденото, и за по-големите деца. Което води до емоционално изтощение.

Има ли лечение за тази депресия

При много жени това състояние преминава от само себе си. Но има случаи, когато се налага помощ от специалист. От една страна с течение на времето този вид депресия може да премине в следродилна психоза, което е доста опасно. От друга - депресията понижава значително качеството на живот и пречи на майката да се наслаждава пълноценно на своя нов статус. Първата година от живота е особено време и за детето, и за новите родители - цялото младо семейство има нужда и копнее за щастие, затова не бива да подценявате този проблем.

Коментари
Последни видеа