Първи дни с бебето у дома – ами сега

6 големи страха, пред които се изправя младата майка, когато се озове с новороденото вкъщи

02 февруари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Първите дни от живота на новороденото у дома са най-деликатните, най-милите, най-запомнящите се.

Но също така и причиняващи най-много стрес и причина за безпокойство на майките, на които това им се случва за първи път.

Непосредствено след раждането и особено при излизане от болницата и завръщане у дома, те се притесняват, задавайки си хиляди въпроси за това как трябва да се държат с бебето.

Какво да направят, ако не спира да плаче? А ако не иска да спи? Ако отказва бъде кърмено? Въпросите не са един и два, а наистина много.

Истината е, че първите няколко дни вкъщи са действително най-трудните и най-страшните за майките.

Но ако запазите търпение и спокойствие, всичко ще си дойде на мястото и ще останат само онези красиви и мили спомени, за които стана дума в началото.

Ето 6 неща, което трябва да знаете, за да си спестите излишния стрес, след като с бебето прекрачите прага на дома.

Снимка: Shutterstock

1. Ужас, главата му омекна

Има едни пулсиращи части върху главата на бебето, които буквално стряскат майките с вида си. На всичко отгоре са и видимо меки.

Всички най-лоши мисли започват да се въртят в този момент в главата на майката.

Спокойно, главата на бебето не е започнала да омеква внезапно, след като се е родило!

Това са фонтанелите – меки участъци, които позволяват на костните плочи да се огъват, за да може главата на бебето да премине през родилния канал.

Природата го е измислила. И те изобщо не са така страшни, както може би ви изглеждат.

Фонтанелите се затварят около първата година, но основната може да остане отворена и по-дълго, така че не се плашете. До 18-ия месец и тя ще се затвори.

Когато обличате бебето през главата, няма опасност да му навредите. Все пак избягвайте да го притискате, а бъдете нежни и внимателни.

2. Защо кожата му е така червена

Още един повод за силно безпокойство.

През първите часове от живота, кожата на бебето може постепенно да стане по-червеникава и суха, в някои случаи дори синкава.

Не се притеснявайте, това е резултат от усилията по време на раждането.

Така както майката напъва, по същия начин и бебето се бори, за да се провре през родилния канал.

Кожата може да бъде покрита и с верникс, да има петна по тялото… Всичко това ще изчезне в рамките на няколко дни.

А децата, родени след термина си, могат да имат много суха и буквално напукана кожа, което е също следствие от раждането.

3. Помощ, бебето губи тегло

Загубата на тегло през първите дни от живота е физиологична и зависи от това, че бебето все още не се храни с майчиното мляко, а с коластра, която сама по себе си е също много важна и полезна за него.

В същото време то пишка и има съвсем леко изпотяване, което обаче е достатъчно, за да се лиши от няколко десетки грама тегло.

Загубата обикновено е в рамките на 10% от теглото при раждането и може да продължи от 3 до 5 дни. Следват 2 или 3 дни стабилизиране, а после растежът на новороденото се възобновява.

Всичко, което трябва да направите, е да държите колкото се може по-често бебето към гърдата, дори и да е малко сънливо, за да стимулирате по този начин притока на мляко възможно най-скоро.

4. Ауууу, много е жълто

Пореден ужас за майката.

Бебето може да има неонатална жълтеница. Какво означава?

Бебетата в утробата на майката се нуждаят от повече червени кръвни клетки, съдържащи се в кръвта, отколкото когато започнат извънматочен живот.

Поради тази причина, след раждането може да се случи излишните червени кръвни клетки да се „счупят“. Това води до натрупване на вещество, наречено билирубин, което оцветява кожата в жълто.

Черният дроб, който все още не е съзрял, не може да се разпорежда с него и поради тази причина кожата придобива жълтеникав цвят.

Тази стойност се държи под контрол през първите 3 дни от живота чрез прост тест. Ако надвиши определена стойност, неонатолозите по подходящ начин се намесват с фототерапия, която е много ефикасен метод за намаляване на билирубина и е абсолютно неинвазивна.

Снимка: Shutterstock

5. Бебето не спира да плаче

Новороденото често плаче и това е напълно нормално. Но кои са основните причини за този плач, който често кара бебето да се събужда и да ви буди, дори през нощта?

Ако бебето не спи, това е обикновено, защото изпитва нужда да влезе в ритъм, какъвто все още няма или защото иска да съобщи за някоя своя нужда.

Най-честите нужди в този период са: колики, каквито имат повечето бебета, макар и в различна степен и продължителност; болки в ушите и отит (създават им дискомфорт, когато са в легнало положение); глад; пълен памперс или бебешки страхове.

В първите два случая педиатърът ще определи какво да се направи. Следващите два са лесно разрешими на мига, а за последния ще трябва да проявите много нежност и търпение.

6. Може ли да излезе на разходка още в първите дни

Едно от големите колебания на жените, станали за първи път майки, е кога да изведат бебето на разходка.

Някои педиатри препоръчват да се остане у дома поне седмица, други дават свобода на действие веднага.

При всички случаи разходката на свеж въздух е добра и за бебето, и за майката, тъй като успокоява и отнема от натрупания стрес.

Освен това калява бебето, стига да не го обличате и покривате прекалено.

По материали от Alfemminile

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.