Рязането на бебешките нокти е деликатна задача

Най-лесно е да направите това, докато спи или след къпане

29 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Да имате бебе е прекрасно, но много често младите майки, които за първи път се сблъскват с майчинството, не знаят как да се справят с някои на пръв поглед елементарни проблеми – като изрязването на ноктите например. А често се питат дали изобщо е нужно да правят това. Да, ноктите на бебето се режат. Те може да са по-меки и гъвкави от вашите, но ще бъдете изумени колко остри могат да бъдат.

Бебешките ръце са много фини и деликатни

Новороденото има все още слаб контрол над своите крайници и лесно може да надраска нежната кожа на лицето си с острите си нокти. Важно е да знаете, че бебешките нокти на ръцете растат буквално с часове и понякога се налага да ги режете няколко пъти седмично. За радост, ноктите на краката нямат толкова бурен растеж, така че те се режат по-рядко.

Има и друг проблем. Ръцете на бебето са много малки, а пръстчетата и ноктите им – направо миниатюрни. Съществува съвсем реална опасност да отрежете и част от кожата, докато обработвате ноктите.

Кое е най-подходящото време

Най-добре е да режете ноктите, докато бебето спи. Така то е спокойно и няма риск да се раздвижи внезапно, което да създаде опасност от одраскване или по-дълбоко срязване. Подходящ момент за изрязване на бебешките нокти е и след къпане, когато те са най-меки.

Уверете се, че имате достатъчно светлина, за да виждате добре какво правите. Може да използвате бебешки ножички с тъпи връхчета или бебешка нокторезачка – според това с какво ви е най-удобно.

Техниката е лесна. Хващате пръстчето с едната ръка и внимателно отмествате с пръст кожата под нокътя, за да избегнете евентуалното й нараняване. С другата ръка режете. Поддържайте здраво, но не болезнено, хватката на ръката на детето, защото винаги има риск то да се размърда. Ако ви е трудно да направите сами това, помолете партньора си да държи бебето или отмести кожата от нокътя, а вие действайте с ножицата.

Бъдете много внимателни

Когато изрязвате ноктите, винаги следвайте извивката на пръста. Ако има останали остри ръбчета, използвайте нежна бебешка пила, за да ги изгладите. Педиатрите обаче не препоръчват използването на пила през първите 5 месеца, тъй като тогава ноктите на бебето са твърде меки и може да нараните деликатната му кожа. Ако все пак решите да я използвате, направете това много, много внимателно.

Ако решите да режете ноктите на бебето, докато е будно, помолете някой да го разсейва леко, за да действате спокойно. Но бебето в никакъв случай не трябва да е твърде развълнувано. По-добре изчакайте около час да се успокои и тогава опитайте отново.

Ако се случи да нараните кожата

Ако случайно причините това, не изпадайте в паника – случва се и на опитни майки с повече от две деца. Просто изплакнете мястото със студена вода и след това увийте стерилна памучна кърпичка или марля около пръста на бебето, като приложите лек натиск. Кървенето обикновено спира за няколко минути.

В никакъв случай не слагайте лепенка, защото е много вероятно тя да се разлепи, докато то смуче пръста си и бебето да я погълне, което да доведе до задавяне. Ако раната не спира да кърви, потърсете лекар, който да я обработи.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа