Защо не е хубаво да каните гости скоро след раждането на бебето

9 причини да откажете визити на роднини и приятели

22 август 2021 г.
Защо не е хубаво да каните гости скоро след раждането на бебето

Снимка: Shutterstock

Колкото и роднините и приятелите да искат да видят новородено, вие сте напълно в правото си да им откажете. Въпроси от рода на „Кога ще покажеш бебето?“ започват да се сипят върху главата на младата майка веднага след излизането й от родилния дом.

Бабите бързо забравят как самите те са се чувствали след раждането и се превръщат в канонични свекърви и тъщи. Голяма част от приятелите пък все още нямат деца и не им идва на ум, че някак не е удобно точно в този момент да се самопоканват. Ето поне девет причини, поради които сте напълно в правото си да откажете гости, без да изпитвате вина:

1. „Искам да помогна“ – това е просто предлог

Никой в този момент (или почти никой) не иска да ви помага. Всичко, което интересува обкръжаващите ви, е възможността да погукат малко над бебето и да се трогнат колко е сладко, малко и т.н. А да ви измият чиниите, да ви сготвят и изобщо да ви дадат малко време да отдъхнете – о, не. На това са способни само хората, които силно ви обичат. Останалите искат просто селфи с бебето. А на вас ще ви се наложи да дундуркате и тях – все пак, бебе се е родило, редно е да почерпите.

Снимка: Shutterstock

2. Бебето няма да се държи така, както им се иска на гостите

Усмивки, гукане, мили звуци – тези неща бебета правят по тяхната си воля. Да не говорим, че през първите седмици повечето мъници само ядат, спят и цапат пелените. Гостите, които разчитат на общуване с бебето, в повечето случаи си тръгват разочаровани. И какво да искат от човек, който е на тази земя едва от пет дена?

3. Кърмите непрекъснато

„Къде отиваш, кърми си тук“ ми каза веднъж свекърва ми, дошла да види новородената си внучка. Тук? Насред хола, пред нея и родителите ми? Не, благодаря. Кърменето на първо време е процес, който изисква уединение. Или поне така е при мен. Особено ако ви е за пръв път и все още не сте наясно точно коя ви е най-удобната поза, гостите са си голям проблем.

4. Хормоните все още бушуват

Понякога просто ви се иска да си поплачете просто така. Хормоналната система на жената за година преживява няколко мощни стреса. След раждането трябва да мине време, за да влязат нещата в норма, а някои жени се сблъскват и със следродилна депресия. Присъствието на странични хора в подобна ситуация може само да влоши нещата, но от друга страна, вниманието и помощта – може и да ги спаси.

5. Още не сте се възстановила физически

Родила сте дете – не е като да сте измила чиниите. Този процес отнема и физически, и психически сили. И е хубаво, ако всичко е минало гладко. А ако сте родила секцио или пък се е наложила епизиотомия? Едва ли ви е до гости, по-скоро искате да се погрижите за възстановяването си, а не за купона на някой друг.

6. Излишен стрес за вас

Когато нямате време и сили нито за чистене, нито дори да си вземете душ, се оказва че гостите изведнъж се превръщат в голям проблем. Заради тях трябва да почистите, да се приготвите, а и нещо да сложите на масата. Разбира се, едва ли повечето хора очакват дома на младата майка да блести от чистота, но ако сте свикнала да ви е подредено, може да се почувствате неловко. И ще сте недоволна от липсата на такт на гостите – все пак ви хващат в момент, когато не сте във форма.

7. Непоискани съвети

Хората от по-старото поколение умират да правят тази грешка – да разказват как правилно трябва се отнасяте с децата. Разкази от серията Не трябва да правиш така, сега ще ти покажа как аз…“ са най-лошото, което може да се случи на младата майка. Тя така и така не е уверена, че всичко прави както трябва, а сега се сипят и съвети от всички страни. Които на всичкото отгоре често си противоречат.

Снимка: Shutterstock

8. Понякога е нужна тишина

Иска ви се просто да останете сама със себе си, с бебето, със своето щастие, с новото си „аз“. Когато най-накрая го накърмите, преповиете и то заспи, ви се иска просто да полежите със затворени очи и да помълчите, а не да водите светски разговори с някого.

9. Не сте длъжна на никого с нищо

Да каните гости всеки път, когато си направят устата, както и да ги очаквате в удобно за тях време, а пък вие да сте вежлива и дружелюбна – това съвсем не е задача от първостепенно значение. Основният ви график е подчинен на бебето – денят и нощта не са от значение, важно е само да можете малко да поспите. И как точно в подобен момент да решите кога да дойдат гости?! А и нужно ли е?

Здраве

5 неща, които трябва да избягвате, когато се опитвате да имате бебе

Хранене

Полезни съвети за отбиването на бебето

Да поговорим

Как да съобщим, че очакваме бебе

Още от Да поговорим

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Как да научите детето да почиства по метода на Монтесори

Концертите свързват изпълнителите с публиката, за което вероятно влияят еволюционни фактори.

Снимка: Shutterstock

Слушането на музика на живо въздейства по-силно от записите, установи изследване

Снимка: Shutterstock

Крещя на детето, а после ме е срам

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Ето какво бихте направили, ако имаше начин да се върнете в началото на деветте месеца