Детската класика „101 далматинци“ с нова зимна корица

Луксозното издание на романа е идеален подарък за Коледа

06 декември 2022 г.

Снимка: издателство „Рижко“

В навечерието на коледно-новогодишните празници класическият детски роман „101 далматинци“ излиза с нова зимна визия. Луксозното илюстровано издание на обичаната петниста история е второ със знака на младото издателство „Рижко“, след като през април книгата на Доуди Смит излезе с пролетна корица. Осемнайсетте илюстрации на младата и талантлива художничка Мила Янева-Табакова отново допълват всяка от главите, а Жечка Георгиева стои зад иконичния превод.

Снимка: издателство „Рижко“

С две анимационни и две игрални адаптации, с милиони продадени копия по цял свят книгата на Доуди Смит остава в канона на световната литература с вечните си послания за доброто, смелостта и приятелството. Трогателна е самоотвержеността на героите, които на Бъдни вечер се впускат в опасна акция, за да спасят своите любими същества. Сцени, като хапване на печени филийки на огъня в камината, обилно намазани с масло, след изтощителното преследване носят неповторимо чувство за уют и вяра в доброто. Но онова, заради което този роман остава ценен и днес, и което е от особено значение да бъде предадено на децата, е отношението на хората към всяко живо същество. Съчувствието, уважението и грижата за другия мотивират всяко действие на главните герои в романа – мистър и мисис Душкинг.

Всичко това превръща „101 далматинци“ в идеалния подарък за Коледа, при това не само за деца. Много възрастни също ще останат изненадани от приятните емоции, които книгата ще им донесе.

Удоволствието от оригиналните решения в част от превода накланят везните в полза на книгата за сметка на филмовите версии. Главният злодей например, по-известен като Круела де Вил на екрана, тук е Злобара де Мон. Ако се съединят последните две части, се получава „демон“. Името на мистър Душкинг пък идва от „душица“. Леля Пудинг, леля Иконом и Великолепният ветеринарен лекар допълват тази галерия от незабравими образи, които трябва да са част от всяко детство.

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.