5 упражнения за стимулиране на креативността на най-малките

Те са не само забавни, но и много полезни за тяхното развитие

04 Юни 2021 г.
5 упражнения за стимулиране на креативността на най-малките

Снимка: Shutterstock

Колкото и да се стараем като родителите, в някакъв момент интересните ни и полезни идеи, с които да стимулираме развитието на децата, просто се изчерпват. А всъщност тези моменти не бива да се подценяват.

Италиански експерти предлагат 5 лесни, интересни, забавни и най-важното – изключително полезни за развиване на креативността на най-малките, упражнения.

Те не само ще провокират фантазията им, дори в посоки, за каквито не сте и предполагали. Но ще ги предпазят от негативните последици на някои на пръв поглед незначителни ежедневни събития.

Снимка: Shutterstock

1. Игра със сетивата

Докато сетивата за зрение и допир са най-тренирани, останалите три - вкус, обоняние и слух, са буквално застрашени и силно засенчени. А всъщност може да ги стимулирате по много лесен начин, дори и да не разполагате с много свободно време.

Идеята е да им дадете възможност да изпитат нови сетивни усещания, което при най-малките е не само игра, а и урок за опознаване на света.

Заедно може да се вслушвате в необикновените звуци, които обичайно подминавате – например потракването на трамвая, докато преминава по релсите, или общуването на птиците в парка чрез песни и подсвирквания. Така децата ще се научат да използват по-пълноценно слуха си.

В кухнята пък може да експериментирате с вкусове и мирис. Ако например имате различни саксийни растения, може да откриете мирис, който да им съответства. Или пък да играете на забавна игра, в която предварително сте скрили различни подправки в чашки, а детето трябва да ги оприличи на съответното ястие. Не пропускайте по време на тези игри да назовавате всички с точните им имена, защото това обогатява знанията на малчугана.

И на финала отворете широко гардероба и започнете да изучавате различните материи чрез пипане. Нека детето ги определи какви са като усещане. Играта може да се играе и със завързани очи – тогава е по-весело.

2. Заедно измислете приказка

Четенето на книжки преди заспиване е любим момент за децата, а е и много полезно, тъй като сближава малките и родителите по вълшебен начин. Може обаче да надградите този момент като провокирате фантазията на децата, карайки ги сами да измислят история, която да ви разкажат.

За да им е по-лесно, в началото може да ги насочите каква да бъде – с принцеси или феи, в дворец или в гора, с животни или хора. После заедно може да помислите как изглеждат тези герои, какво биха казали, къде отиват… Постепенно оставете децата да „рисуват“ с думи приказката, без да ги прекъсвате твърде често.

Това ги учи не само да измислят нови светове, но и да обмислят внимателно добрите и лошите дела на своите герои, разбирайки кое е правилно и кое – грешно. Освен това, от чисто практична гледна точка, измислянето на история е далеч по-трудоемко от изслушването на приказка, така че след финала децата бързо ще заспят.

3. Оцветете звуците

Музиката и рисуването са две форми на изкуство, които повечето деца обожават. А защо не пробвате да ги комбинирате в рамките на една творческа дейност?

Пуснете любимата им детска песничка, след което ги помолете да я нарисуват на лист хартия. Илюстрацията не е задължително да представя текста по конкретен начин, напротив, може да даде живот на абстрактна композиция, предизвикана от звуците и думите, в която всеки цвят е свързан с емоцията, преживяна от детето.

След като работата приключи, превърнете дома си в малък музей, закачайки рисунките в различните стаи. Това е важно за самочувствието на малките, които така виждат, че техните творения са оценени и харесани. Освен това цветната къща със сигурност ще направи атмосферата по-приятна.

4. Заедно си измислете танц

Добре известно е, че децата са неизчерпаем източник на енергия, която в течение на деня трябва някак да се освободи. Престоят на закрито обаче не е най-добрият начин това да се случи. Да не говорим, че има хиперактивни деца, които трудно биха се задоволили с обичайната едночасова разходка и игра навън.

Затова трябва да помислите стратегически и да им предложите и разтоварващи занимания, които също могат да носят ползи. Танците са точно такъв вариант. А и са чудесно средство срещу заседналия начин на живот не само на децата, а и на родителите.

Може заедно да разучите различни видове танци, но още по-весело и творческо ще бъде, ако провокирате детето и му помогнете да измисли само хореография, която после да изпълните. Това може да се превърне и във вашия запазен семеен танц.

Този вид креативно занимание е полезно, тъй като съчетава в едно фантазия, пространствено мислене и физическа активност.

Снимка: Shutterstock

5. Пътувайте чрез книгите

Дори децата да са много малки, не се ограничавайте с четенето само на приказни истории. Те са напълно в състояние да разберат и запомнят и по-сложни неща.

Книгите за исторически събития и пътешествия например, са полезни, защото обогатяват знанията им, учат ги на нови думи, карат ги да фантазират за непознати места и светове, а и пренасят във времето и пространството по наистина магичен начин.

Историите за невероятни приключения буквално гъделичкат съзнанието на малките, подтиквайки ги да използват своето въображение.

По материали от Al femminile

Да поговорим

4 забавни занимания за 5-годишни

Заедно

Полезни занимания за 3-5-годишните у дома

Да поговорим

3 занимания на открито, които може да правите заедно

Още от Да поговорим

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Как да научите детето да почиства по метода на Монтесори

Концертите свързват изпълнителите с публиката, за което вероятно влияят еволюционни фактори.

Снимка: Shutterstock

Слушането на музика на живо въздейства по-силно от записите, установи изследване

Снимка: Shutterstock

Крещя на детето, а после ме е срам

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Ето какво бихте направили, ако имаше начин да се върнете в началото на деветте месеца