Цветни игри за Цветница

Ето как заедно с децата може да се забавлявате и да украсите един от най-цветните празници

24 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Цветница е може би един от най-популярните и красиви празници, не само заради многобройните именици и тайнството на върбовите клонки, дарени в църквата, а и заради пролетните цветя, които сякаш чакат точно този ден, за да разцъфнат в пълния си блясък.

Те са обаче и прекрасен извор за вдъхновение, който може да използвате и заедно с децата да създадете красиви декорации, да поиграете, да творите, да рисувате и лепите, да украсите дома и изобщо да прекарате едно прекрасно време, което ще създаде не само красота, а и невидима връзка между вас.

Предлагаме ви няколко интересни идеи, които може да сътворите у дома за утрешния ден. Или просто за всеки ден, в който имате нужда нещо цветно да влезе през прозореца.

Снимка: Shutterstock

3D картичка

Изключително лесна и ефектна задача, подходяща и за най-малките. Основата на картичката е от розова, по-твърда хартия, която трябва да бъде прегъната на две.

Върху нея децата нека залепят три зелени листа, а цветът на маргаритката се прави по начин, който да създаде 3D ефект. Няколко бели кръгчета хартия (а може и по-големи памучни тампони за сваляне на грима), се завиват на фунийки и се залепват между зелените листа в кръг. В средата се поставя жълто кръгче – точно като тичинките на маргаритката.

Снимка: Shutterstock

Цветна картинка

Залепете върху картон бял лист хартия. А върху него детето може да аранжира и залепи различни стръкчета пролетни цветя, събрани по време на някоя от разходките ви. Между тях добавете и няколко, които заедно може да купите от някоя баба, продаваща пролетни цветя.

След това сложете картината в рамка и с нея украсете дома. Да, тя ще завехне, но пък поне няколко дни ще радва погледа ви всеки път, когато минавате покрай нея.

Снимка: Shutterstock

Украса за шкафа

Не изхвърляйте празната кора от яйцата, а я дайте на детето със задачата да изрисува всяко гнездо в различен цвят.

След като боите засъхнат, може да аранжирате в тях различни пролетни цветчета, камъчета, листа и кори от дърветата. Ще се получи много интересен и жив колаж, който може да променяте постоянно, щом цветята завехнат или се смени сезона.

Снимка: Shutterstock

Необикновена рисунка

Още една идея, която може да поставите в рамка. Цветята в тази рисунка обаче няма да завехнат, защото ще бъдат направени от пластилин.

За ваза може да се използва шарена хартия, която детето да изреже във форма по свой избор. След това внимателно да направи растенията от различните цветове пластилин, като може да използва и прибори от кухнята, с които да създаде ефектна релефна шарка.

Остава само да залепите заедно цветята върху хартията, за да попаднат във вазата, и да сложите рамка на картината.

Снимка: Shutterstock

Пчелички

Ако сте поставили цветя или пролетни клонки във вазата, може да добавите и още нещо между тях.

Чудесна идея е детето да изработи от хартия пчелички, които да подредите сред цветята. А те се правят лесно от гланцово блокче. Трябват ви само лепило и ножичка. И пролетта ще влезе наистина в дома ви.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа