Детето предпочита баба. Ами сега?

Защо се получава това и как да наложите ясни правила у дома

22 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Всяка баба лесно може да се превърне в любимка на своите внуци и причината е основно една – тя им угажда във всяко едно отношение, а мама обикновено играе ролята на лошото ченге у дома. Ами как да не харесваш такава баба? Проблемът започва, когато бабата постепенно измести майката и обсеби емоционалната вселена на детето. Има и такива случаи. Кога и дали трябва да се притеснявате?

Защо детето предпочита бабата

Логично е. Майката работи по цял ден и се прибира вечер уморена. През това време детето е било в компанията на своята баба, която му е позволявала почти всичко забранено. Това е често срещана ситуация, която наистина може да създаде дисбаланс в семейните отношения. Особено, ако бабата категорично отказва да спазва правилата, наложени от родителите и тайно зад гърба им прави онова, което тя самата смята за редно.

Баба по майчина и по бащина линия

Има различни нива на привързаност. В това разбира се, няма нищо лошо, стига да не става причина за конфликт между съпрузите. Според психолозите е съвсем нормално децата да изпитват различна привързаност дори в семейството. Детето ще чувства по-близка онази баба, която прекарва повече време с него. А ако това време е повече от времето, което то прекарва със своите заети родители, нищо чудно привързаността му към конкретната баба да измести и тази към неговите мама и татко. Така поне изглежда на пръв поглед. Дълбоко в себе си обаче детето остава завинаги едно цяло с родителите си. Затова не бива да се разочаровате, ако то прояви повече любов към бабата, и не бива да правите драми, ако това е бабата на майката или на бащата. Малкото дете не ги дели на този принцип.

Полезни съвети

За да не се отдалечите съвсем от своето дете, не го оставяйте на бабата и през уикенда, колкото и да ви се иска да си починете от тежката работна седмица. Излезте заедно някъде и направете тези два дни много специални за семейството. Понякога това е по-добро лекарство срещу умората, отколкото излежаването на дивана. А за детето споделените мигове с вас ще бъдат безценни.

Когато сте на работа, непременно си открадвайте минути, за да поговорите с децата по телефона. Така те ще знаят, че не сте ги забравили и мислите за тях, което няма да нарушава връзката ви.

С бабата поговорете спокойно и опитайте да й обясните защо е важно да спазва вашите правила. Важно е да съгласувате методите си, за да не се получава сериозно разминаване. Най-важно е да се разберете по отношение на изкушенията: колко часа телевизия да гледа детето, колко да играе на видео игри, колко сладкиши може да изяде и в кои часове на деня, дали да му купи сладолед по време на разходката навън и на кои негови прищевки в никакъв случай да не се съгласява. Ако има добър диалог между майката и бабата, ще има и по-добри, ясни и спокойни отношения. Бабите от своя страна са длъжни да спазват изискванията на родителите, защото това са техните правила.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.