Как да помогнем на детето да не се страхува от тъмното

Предлагаме ви няколко полезни идеи, които наистина работят

10 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Специалистите казват, че страхът от тъмното е един от най-честите страхове при децата. Това най-вероятно се държи на голямото им въображение, но е възможно да е под влияние на някое филмче или страшна приказка за чудовища. В тъмното най-обикновени предмети придобиват чудати форми и хвърлят причудливи сенки, което допълнително усложнява ситуацията. Някои възрастни също имат страх от тъмното, така че е съвсем естествено, ако родителите се страхуват от тъмното, да се страхуват и децата.

И ако някои деца от само себе си израстват този страх, то други не се справят и е важно да им помогнем. Ето какво да направите, за да помогнете на децата си да бъдат по-смели и по-спокойни:

1. Изслушвайте го

Важно е да изслушате всичко, което детето иска да ви каже. Не го прекъсвайте. Не омаловажавайте чувствата му, защото следващия път може да не иска да сподели. Ако твърди, че под леглото има чудовище, не го прекъсвайте, като просто погледнете и махнете с ръка, че няма нищо. Ключът е да бъдете търпеливи. Обяснете му, че е в безопасност и че ще дойдете веднага, ако се изплаши отново.

2. Светнете лампата

Важно е да покажете на детето си как изглежда стаята на светло и непосредствено след това – на тъмно. Да му покажете сенките в тъмното, да му покажете промените и дори да се посмеете заедно. Можете да си измислите някакви форми или игра, с която да го успокоите. Например нека ви казва на какво му прилича различен предмет в стаята. Или пък разместете и го накарайте да отгатне кое какво е.

3. Похвалете детето

Не му се карайте, че се страхува, а напротив – повтаряйте му колко е смело, защото се изправя срещу страховете си. Постепенно ще повярва в това, което казвате, и ще започне да се държи по-смело.

4. Проявете въображение

Пазарът предлага най-различни детски нощни лампи – в разнообразни цветове и форми (звезди, животни и др.). Изберете някоя заедно и я оставяйте включена, докато заспи, като внимавате, разбира се, самата лампа да не хвърля страховита сянка.

5. Светещи лепенки

Още една чудесна идея, за да помогнете на детето да не се страхува. Ако се буди през нощта да пие вода или да ходи до тоалетната, можете да му очертаете пътя с такива светещи в тъмното лепенки.

Продължението четете в Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.