Как да разпознаем музикалния талант у децата

Ето кои знаци издават, че малчуганът има добри данни за това изкуство

20 Януари 2023 г.

Почти всеки родител си мечтае да има талантливо дете. Разликата е, че някои си го признават открито и съвсем откровено тласкат малчугана в тази посока, а други изчакват да видят дали той сам няма да прояви интерес и може би пропускат важен етап в неговото развитие.

Как да разберете, че детето ви има талант в музиката например? Има ли някакви знаци, по които да разпознаете, че природата го е надарила в музикално отношение и по какъв начин да го подкрепите?

Да, то може и да не стане музикант след време, но при условие, че има вродени данни, би било добре да му дадете шанс да ги развие. В най-лошия случай ще му осигурите една много добра музикална култура, която е огромен плюс и за развитието му като личност. Ето 6 особености, които ще ви помогнат да откриете природно надареното дете.

Снимка: Shutterstock

1. Детето си тананика вече чути мелодии

Музикално надарените деца често пеят мелодии, които са чували някъде преди. Техните мозъци изглеждат особено подходящи за усвояване и запомняне на музикална информация, а самите малчугани изпитват голямо удоволствие да я пресъздават по желание.

Известни виртуозни музиканти признават, че като деца също са си тананикали често песни, които са чували или са се опитвали да ги пресъздадат на пиано или друг инструмент, който в този момент се е намирал в дома им. Това е и един от най-сериозните показатели за вроден музикален талант.

2. Детето веднага забелязва, ако даден инструмент не е настроен

Ако малчуганът веднага забележи, че даден инструмент не е настроен или пък в мелодията е изсвирен грешен тон, това може би показва вроден музикален талант и чувствителен слух.

Родителите на талантливи музиканти често си спомнят, че подобни реакции са имали техните деца при първите си съприкосновения с музиката. Нещо, което може да звучи напълно нормално за вашите уши, ще звучи много различно за музикално надареното дете.

Това е пример за повишена чувствителност към звука, която може да прояви само човек с над среден музикален талант. Тези деца най-вероятно имат това, което музикантите наричат „абсолютен слух“, тоест притежават способност да идентифицират правилно всяка нота, веднага щом я чуят.

3. Детето ви прекарва много време в свирене на музикален инструмент

За музикално надарените деца музикалният инструмент може да бъде като магнит. Те извличат безкрайно удоволствие от изпробването на различни звуци, експериментират, опитват прости мелодии по слух и често прекарват часове в това, без изобщо да загубят интерес.

В много случаи дори могат да пресъздадат много точно музикално произведение на инструмента, след като са го чули преди това. Това е много силен знак за музикален талант. Ако детето ви прави това, започнете да отделяте бюджет за уроци по музика!

Снимка: Shutterstock

4. Детето често говори за музика или иска да я слуша

Ако детето ви досажда постоянно с искания да му пуснете отново и отново някоя песничка на телефона си, не се дразнете, а го направете. И имайте едно наум. Музикално надарените деца са склонни да получават повече стимули от музиката, отколкото от всяка друга достъпна за тях дейност и това също е силен показател за такъв талант.

Не е лошо да му дадете шанс и го запишете да учи музикален инструмент, към който то проявява интерес.

5. Детето разпознава песен веднага след като я чуе

Детето чува няколко ноти и веднага разпознава песента? Въпреки че тази способност не е толкова необичайна, тя също показва степен на музикално съзнание, която не се среща автоматично при всички.

Малките с такова предразположение може да не попадат непременно в категорията на музикално надарените, но определено имат силен музикален потенциал. Може да опитате да потърсите другите пет знака в комбинация с този, за да получите по-точна представа за музикалния потенциал на вашето дете.

6. Детето има усещане за ритъм, което се случва естествено и без усилие

Ритъмът е основен компонент в музиката и хората, които не притежават такова усещане, много често се оплакват, че пеят фалшиво и са лоши танцьори. Децата със силно развито чувство за ритъм се движат в такт с музиката или са в състояние да пляскат с ръце или крака в ритъма, без да осъзнават какво точно правят.

Ритъмът сам по себе си може да не предскаже уникален музикален талант, така че опитайте да потърсите допълнителни знаци, за да прецените дали наистина имате музикално надарено дете.

По материали от Nostro figlio

Още от Да поговорим

Снимка: Getty

Колко често да сменяме памперса

Проблеми със забременяването. Снимка: Shutterstock

6 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате

Снимка: Getty

В седмия месец бебето може да реди кубчета

Снимка: Getty

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Дете се мръщи на храната. Снимка: Shutterstock

Защо детето отказва да яде

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето