Как да възпитаме децата в доброта

Полезни съвети, които ще ви помогнат да постигнете това наистина ценно качество

Снимка: Shutterstock

Все по-често говорим за груби и неконтролирани деца, защото са: разглезени, не зачитат правилата, не уважават авторитетите и т.н. Но по-рядко си задаваме въпроса - как се е стигнало до всичко това?

А всъщност трябва да се започне именно от него. Защото в основата на възпитанието стои друго – да научим децата да бъдат добри. Ето, това вече не е лесно. Но не е и невъзможно. Така че оправдание нямаме.

Снимка: Shutterstock

Какво трябва да направим като родители

Задачата ни като родители е да опитаме да накараме децата да разберат колко е важно да бъдат добри и учтиви към другите. Това, което е сигурно, е, че добрият пример в семейството е от основно значение - децата обикновено реагират по същия начин като техните референтни възрастни.

За да научим децата на доброта, преди всичко трябва да им обясним, че е редно да споделят, да помагат на приятелите си в момент на нужда и да ги защитават в случай, че имат затруднения.

Всичко това е необходимо да започне от най-ранно детство, още когато навършат 2 години. Това е времето, когато малките  започват да взаимодействат със своите връстници и затова е важно да им се обясни, че играчките и предметите, които притежават, е редно да се споделят. А ако самите те желаят да играят с чужда играчка, трябва първо да попитат, а не да действат грубо и със сила. Това е първата и много важна стъпка, която ще ги научи не само да проявяват добрина и да ценят доброто, но и ще бъде важна крачка срещу тормоза, с който е възможно да се сблъскат след време, след като тръгнат на училище.

Също така е добре да се обясни на децата в предучилищна възраст, че най-добрата комуникация е не като използват ръцете си като оръжие, а като разговарят спокойно. Така е много по-сигурно, че ще постигнат онова, към което се стремят, без да губят приятели.

Показването на доброта не означава проява на слабост

Това е знак за възприемане на поведение, при което единият не злоупотребява с другия. Така човек се учи да слуша, да обръща внимание и да действа в полза на другите и за благото на общността. Това отношение ще носи по-голямо удовлетворение дори и на най-малките, които със сигурност ще бъдат оценени сред връстниците си и търсени за игра и като приятели. Може да не стане на мига, а да е нужно малко време, което означава, че детето трябва да се научи и на търпение.

Важно е също така по-големите братя да дават добър пример и да се държат по същия начин. За малките имитацията на по-големите братя и сестри е в основата на поведението, което те придобиват. Затова е важно да се работи и в тази посока.

Снимка: Shutterstock

Не е полезно да поощрявате с награди

Добротата не бива да се купува, тогава става разменна единица. Тя трябва да извира от сърцето, за да е истинска. Така че не учете детето да очаква награди за добрата си постъпка.

Ако спазвате всичко това, ще успеете да възпитате отговорни, приветливи и услужливи деца, които ще бъдат такива и като възрастни.

Да, със сигурност ще им бъде трудно, когато се сблъскат с арогантността, която няма начин да ги заобиколи, но ще съумеят да вземат най-доброто и правилно решение, дори в такава ситуация. В дългосрочен план, благодарение на тяхната ангажираност и зачитане на правилата, те ще успеят да намерят много по-лесно своето място в света.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.