Как деликатно да отклоните досаждането на детето

Понякога се налага да отложите молбите му за игра за малко по-късно

08 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че децата винаги трябва да бъдат в центъра на нашето внимание. Но има моменти, когато просто се налага да отложим това внимание за малко по-късно, поради куп обстоятелства.

Как да направим това по най-деликатния начин, за да не нараним или разочароваме детето?

Всъщност има решение и на този проблем, но наистина трябва да подходите много внимателно, за да не предизвикате неприятни емоции, което пък не е полезно за растежа на малчугана.

Снимка: Shutterstock

Използвайте правилно думите

Много важно е не само какво ще кажете на детето, но и с какъв тон. Колкото и да ви е напрегнато в момента, отделете задължително 1-2 минути, за да му обясните спокойно защо точно в този миг няма как да си играете.

Говорете нежно, бавно, малко по-тихо от обичайното, опитайте да използвате по-ниския тембър на гласа, за да стоите далеч от кресливите високи тонове, които по принцип плашат децата.

Това индиректно му внушава спокойствие и то вече ще е по-склонно да приеме вашето предложение да изчака, докато приключите.

Непременно го прегърнете

Прегръдката лекува – в буквалния и преносния смисъл. В този случай тя ще успокои детето и ще му вдъхне увереност, така че направете този малък жест, който не отнема много от времето ви.

Така детето ще се почувства едновременно защитено, обичано и успокоено, че вие няма да забравите за обещанието си.

Но е важно, след като приключите със своята неотложна работа, наистина да си спомните за обещаното, иначе то ще се почувства излъгано.

Обяснявайте подробно какво предстои

Това също е важна стъпка, защото така детето осъзнава, че вие не отказвате да си играете с него, а просто отлагате играта за след половин час например. То няма как да осъзнае стойността на времето, но разбира много добре, че игра все пак ще има.

А когато му разказвате какво точно ще правите по време на тази игра, това вече стартира въображението и креативността му и то може да добави нови елементи, подготвяйки я за вашето идване.

Много помага да му поставите и някоя интересна задача, с която то да се занимава, докато вие приключите – например, да подреди в един ъгъл две стаи за кукли, които ще си ходят на гости.

Снимка: Shutterstock

Бъдете креативни

Това е друг важен момент, за който е добре да сте подготвени, защото детето може да ви изненада по всяко време с някаква молба. Ако работите от дома си, това може да бъде доста притеснително.

Затова помислете предварително по какъв начин може да отклоните малчугана, възлагайки му да свърши нещо, докато вие успеете да се освободите.

Тук вече е важно да бъдете и креативни. Ако просто подхвърлите на детето играчка от тези, които са постоянно пред очите му, или му поставите някаква тривиална и скучна задача, то със сигурност няма да се задоволи и ще продължи да ви досажда.

Затова помислете добре какви интересни и необикновени кратки занимания може да му дадете в този момент, които да запълнят точно толкова време, колкото ви е необходимо да приключите. И да не се налага да търси ваша помощ, защото не успява да изреже нещо с ножичка например – това също е важно. Така че мислете стратегически.

Никога не отказвайте

Независимо колко притеснени или натоварени сте в момента, трябва да спрете поне за минута и да изслушате детето.

Най-голямата грешка, която повечето родители правят в такава ситуация, е да бързат да прекъснат малчугана, без да чуят какво иска да им каже, твърдят италиански психолози.

Дори не ви е необходима и минута, десетина секунди понякога са напълно достатъчни, за да изслушате детето и да реагирате правилно.

По този начин вие проявявате съпричастност и то не се чувства разочаровано, макар искането му да се отлага леко във времето. А като отказвате категорично, го оставяте огорчено и отхвърлено – емоции, каквито едно дете никога не бива да изпитва.  

Соня Димова

  

Коментари
Последни видеа