Важни правила за най-малките на морето

Ето какво трябва да знаете и спазвате, когато сте на плажа

Снимка: Shutterstock

За децата морето е не само плаж и вода, а идеалното място, където те могат да експериментират, да творят, да играят на воля, да опознават естествена среда, различна от тази, с която са свикнали, и най-вече – да бъдат свободни.

Какво му трябва да едно дете на плажа? Лопатка и кофичка за пясъка. И то ще ви построи с тях истински замък.

Но на морето трябва да бъдем и предпазливи. Има няколко важни правила, които е добре да знаете и спазвате, ако сте с наистина малки деца. Не говорим за бебета, тъй като там казусът е съвсем друг и лекарите като цяло не препоръчват те да бъдат на плажа. Но с малките деца е по-различно.

Ето какво трябва да спазвате по време на морската си ваканция с тях.

Снимка: Shutterstock

Винаги със слънцезащита

Дори в подходящите часове за плаж за децата и дори те да стоят само под чадър (което е твърде малко вероятно), кожата им трябва да бъде защитена с подходящ слънцезащитен продукт. За децата той трябва да е с най-висок възможен фактор, да се подновява на всеки два часа, както и след всяко потапяне във водата. И няма никакво значение дали е водоустойчив или не – подновяването е задължително. Добре е след като се приберете от плажа и измиете солената вода от тялото, да нанесете подходящ за чувствителната им кожа хидратиращ продукт за след слънце.

Внимавайте с времето

Вероятно ще повторим за десети път, но това е наистина изключително важно за здравето на децата. Те нямат работа на плажа в най-горещите часове.

Най-малките може да водите преди 10 часа сутрин и след 17 часа привечер. В тези времеви интервали слънцето е по -малко силно и не изгаря нежната кожа на децата (както и вашата всъщност).

Главата да бъде защитена

Уверете се, че децата винаги носят шапка, тъй като тя ги предпазва от преките слънчеви лъчи. При деца с фотосензитивни очи (обикновено такива са светлооките и около 2% от тъмнооките), трябва да има и качествени слънчеви очила.

Не пропускайте да защитите и краката

Тук става дума за комплексна защита. От една страна, когато нанасяте слънцезащитния продукт, поставяйте и на стъпалата, дори и между пръстчетата на краката, тъй като кожата там лесно изгаря, а често бива подценявана. От друга страна – през лятото пясъкът се нажежава силно и може буквално да изгори стъпалата на детето, докато стигнете до морето. Така че на пясъка е добре децата да носят сандали. За предпочитане е те да са отворени, за да може кожата да диша и да бъдат предпазени от появата на гъбички. В общите части на плажа – тоалетна например, се влиза задължително и само с обувки. Ако морето е скалисто и има миди или морски таралежи, акваобувките са задължителни.

Банският костюм е задължителен

За децата не е полезно да седят голи върху пясъка, тъй като има опасност да замърсят гениталиите си и това да доведе до дразнене и инфекции. Така че банският е просто задължителен, а не модна приумица.

Карайте ги да пият по-често вода

На слънце, когато е много топло и при постоянното движение, децата губят много лесно течности, които трябва да се погрижите да възстановят веднага. Подсещайте ги да пият по-често вода, която трябва да бъде със стайна температура, а нe студена. Ледените напитки не са подходящи за тях.

Къде да играят

За да се избегне слънчев удар, най-добре е децата да бъдат защитени по време на своята игра на плажа. В този смисъл, под чадъра е най-безопасно. Но и там слънцезащитата е задължителна, защото слънчеви лъчи все пак преминават през чадъра.

Кога да влиза в морето

Тук правилата са единни – и за възрастни, и за деца. С пълен стомах не е добре да се влиза в морето. Добре е да има един интервал от поне 2-3 часа от яденето и да не се хапват твърде тежки храни преди отиването на плаж.

Надуваемите допълнения

Трябва да имате такива на плажа, тъй като те осигуряват на детето безопасност във водата и занимания на пясъка. Малкият басейн, пълен с вода, е чудесен за разхлаждане, докато детето играе под чадъра. А когато влиза във водата трябва да бъде максимално подсигурено: надуваема жилетка, „мускули“ и т.н. Поясът е опасен, така че не разчитайте само на него, ако няма другите допълнения. И дръжте детето под око, за да не го отнесе някоя вълна навътре.

Снимка: Shutterstock

Винаги влизайте с него във водата

Дори чадърът ви да е на самия бряг и да ви делят само метър-два от водата, задължително влизайте заедно с детето в морето. Не се знае дали няма да го подхване вълна, да се появи течение или да му се схване крачето, докато е във водата.

Внимавайте с гмурканията

Ако вече сте научили детето да се гмурка, не го правете на съвсем плиткото, а се уверете, че има достатъчно пространство то да се потопи, без да се нарани от стърчащи по дъното скали.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа