10 грешни подхода на майката към момичето

Най-често това са критики, които обаче имат обратен ефект

Снимка: Shutterstock

Думите имат значение. Те не са просто форма на изразяване, а предават и отношението ви. Поради тази причина е важно да помислите внимателно преди да ги употребите. Особено, когато общувате с децата. И още по-внимателно, когато става дума за връзката майка-дъщеря, защото там има и още нещо.

Кои са десетте грешни изречения, които никога не бива да казвате на момичето си, тъй като те няма да допринесат по никакъв положителен начин в ситуацията, а по-скоро ще доведат до отдалечаването му от вас и ще подкопаят доверието.

Снимка: Shutterstock

1. „Докато си в моята къща, ще правиш това, което аз ти кажа“

Колкото и да е раздразнена от поведението на дъщеря си, майката трябва да избягва тези думи.

Те ограничават личното пространство на момичето и погазват неговата свобода по много груб начин.

2. Накрая ще се разболея от тревоги по теб

По този начин прехвърляте отговорност върху крехките плещи на детето, отричайки собствената си неспособност да се справите в ситуацията.

Запомнете, че ако се случи наистина да се разболеете, не дъщеря ви е виновна, а болестта. И не опитвайте да я натоварите и с това. По-добре е да й обясните защо изпитвате дискомфорт и да опитате заедно да го разрешите. Избягвайте обаче гневните изблици, дори момичето да е причина за тях.

Родителят е длъжен да се контролира, когато общува с децата, за да не ги нарани неволно с думите си.

3. „Омръзна ми все да искаш нещо

Невинаги семейството може да отреагира финансово на исканията на децата. Но те не осъзнават затрудненията и трудно може да им се обясни това.

Вместо да натяквате на момичето си, че постоянно иска нещо от вас, опитайте да обясните с подходящи думи избора, пред който сте изправени като семейство.

Но не представяйте това в негативен план, а пробвайте да акцентирате на евентуалния изход от ситуацията, за да види и тя, че винаги има светлина в края на тунела. И не я учете от малка да цени материалните стимули, награждавайки я за всяка добра оценка. Това всъщност се отнася не само за момичетата, а и за момчетата.

4. „Прекалено си слаба, ребрата ти се броят вече

Склонността към поддържане на определено тегло в тийнейджърска възраст може да бъде и опасна, тъй като лесно води към анорексия. Това обаче често е причинено от емоционален дисбаланс, както и преждевременното затлъстяване.

Подценяването на този проблем, както и преекспонирането му, не помага. Важно е да откриете причините, довели до това състояние и да опитате да ги разрешите.

Трябва да намерите правилните думи и да покажете чувствата си, за да не бъдат те изтълкувани погрешно. Така и момичето ще се научи да различава и разграничава емоциите, което ще ѝ помогне да се справи и с емоционалните си проблеми.

5. „Живота си съсипах си заради теб“

Продължението на това изречение обикновено е: „И ето как ми се отблагодаряваш“. Обикновено майките, които изричат това, имат вътрешен неразрешен конфликт, с който първо трябва да се справят те самите, а не да вменяват вина на децата си.

6. „Всички мъже са едни и същи, за нищо не стават

Подценяването на другия пол пред момичето изобщо не е правилен урок. Това няма да направи отношенията между майка и дъщеря по-топли. По този начин свеждате мъжа само до удоволствието, което една жена би могла да получи от него, премахвайки понятия като любов и двойка.

Това, че вие сте останала разочарована по един или друг начин от партньора си, не означава, че същото ще се случи и с дъщеря ви. Вместо това, опитайте да създадете положителен образ на бащата от най-ранна възраст. Той има основна роля в живота на момичето и тя ще търси подсъзнателно човек, подобен на него.

7. „Ще разбереш всичко, след като станеш майка“

Това опитва да внуши на момичето, че майчинството е нещо неприятно. И да се загнезди в съзнанието за дълъг период от време.

По-добре помислете малко, анализирайте собствените си тревоги и поговорете честно с момичето си.

Снимка: Shutterstock

8. „Това е само за твое добро“

Чест аргумент на обърканите майки според психолозите. Но представлява словесна измама, която ще наруши нормалното общуване помежду ви.

Всяка майка прави всичко за детето си и не изпитва нужда да говори за това.

9. „Всичко, което правя е единствено за теб“

Майките, които се изразяват по този начин, вече са изградили в представите си стъпка по стъпка бъдещето на своята дъщеря. И когато не се получи по този начин или момичето прояви съвършено други интереси, те се чувстват предадени.

Вместо да натякват за предателството, по-добре е да помогнат на дъщеря си в новите ѝ начинания.

10. „Виждам, че не се се чувстваш щастлива със съпруга ти“

Майката може да опита да упражнява контрол, дори и след като момичето й е вече напуснало дома и има свое семейство. Преведено това звучи така: „Иска ми се да не си щастлива със съпруга си, за да можеш да се върнеш при мен и да бъдем заедно както преди“.

С това би могло да се предаде посланието, че майките знаят повече от дъщерите си, особено когато става въпрос за семейно щастие. Но всъщност по този начин се разрушава връзката и доверието както между дъщерята и съпруга, така и между дъщерята и майката, смятат психолозите.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа