5 полезни съвета, ако имате у дома тийнейджър

Да се насладите на този период от живота на детето всъщност е мисия възможна, стига да знаете как

04 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Не е задължително животът с тийнейджър да е тежко изпитание. Възможно е дори да се насладите на този период от живота на детето ви, ако просто спазвате някои правила. Когато сте подготвени, ще можете да му помогнете да преодолее по-лесно онова, което го притеснява.

В този период се променят всички неща, с които детето ви е свикнало до този момент. Много от тийнейджърите реагират на непознатото с враждебност, което е техният начин да се предпазят от страховете си, а не защото изведнъж са ви намразили. За тях юношеството е емоционален шок.

Като възрастни и родители, вашето задължение е да помогнете на детето си да бъде независимо. Много е лесно да станете приятели, но не от това има то нужда. Тийнейджърът се нуждае от вашите насоки, съвети и уроци, много повече от вашето приятелство.

Предлагаме ви 5 полезни съвета, които ще ви помогнат да направите това.

1. В лоши моменти запазете спокойствие

Ако сте под стрес, няма как да разрешите който и да е проблем. В лоши моменти най-доброто, което вие и вашите деца трябва да направите, е да отстъпите, да вдишате няколко пъти дълбоко и да си поговорите спокойно.

2. Говорете по-малко, слушайте повече

Всички хора искат да бъдат изслушвани с уважение, особено тийнейджърите. Опитайте се да бъдете човекът, който винаги е готов да изслуша проблемите им и да даде съвети, когато е необходимо. Това не означава, че винаги трябва да се съгласявате с всичко. Трябва да слушате, без да прекъсвате и да използвате уменията си за разрешаване на конфликти.

3. Спазвайте границите

За родителите на тийнейджър едно от най-големите предизвикателства е да се спазват границите. С порастването се увеличава и нуждата на децата от неприкосновеност на личния живот и самостоятелност. За да се научат, те ще правят грешки, но това са и техните житейски уроци.

4. Организирайте семейни занимания

Може да излезете на пица, да отидете на кино или покарате заедно колела. Има толкова забавни дейности, които може да споделите с порасналото дете. Нека не забравяме, че времето, което прекарваме заедно като семейство, е безценно.

5. Признайте грешките си

Като родители искате да бъдете модел за подражание на децата си, но за да давате добър пример, не е нужно винаги да бъдете „непорочни“. Ако сте сгрешили, признайте грешката си. Всеки човек може да сбърка, но негов дълг е да се извини. Покажете на децата си, че и вие постоянно научавате нови неща и че можете да им помогнете, като използвате своя опит.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа