5 работещи съвета, когато общувате с тийнейджър

Комуникацията в тази възраст не е лесна, но при правилен подход – става напълно възможна

01 март 2022 г.

Снимка: Shutterstock

В този период се променят всички неща, с които детето ви е свикнало до този момент. Много от тийнейджърите реагират на непознатото с враждебност, което е техният начин да се предпазят от страховете си, а не защото изведнъж са ви намразили. За тях юношеството е емоционален шок.

Но то е шок и за родителите им, които често се оказват неподготвени или неспособни да е справят с бунта на порасналото си дете. А то определено има нужда от помощ и то точно сега.

Има ли ефективен начин да постигнете това? И какво трябва да направите, за да може общуването и диалогът да не пострадат? Ето 5 наистина работещи съвета от италиански експерти, които могат да ви бъдат много полезни.

Запазете спокойствие

Ако сте под стрес, няма как да разрешите който и да е проблем. В лоши моменти най-доброто, което вие и вашите деца трябва да направите, е да отстъпите, да вдишате няколко пъти дълбоко и да си поговорите спокойно.

Превърнете се в добри слушатели

Всички хора искат да бъдат изслушвани с уважение, особено тийнейджърите. Опитайте се да бъдете човекът, който винаги е готов да изслуша проблемите им и да даде съвети, когато е необходимо. Това не означава, че винаги трябва да се съгласявате с всичко. Трябва да слушате, без да прекъсвате и да използвате уменията си за разрешаване на конфликти.

Не прекрачвайте границите

За родителите на тийнейджър едно от най-големите предизвикателства е да се спазват границите. С порастването се увеличава и нуждата на децата от неприкосновеност на личния живот и самостоятелност. За да се научат, те ще правят грешки, но това са и техните житейски уроци.

Бъдете пълноценно семейство

Може да излезете на пица, да отидете на кино или покарате заедно колела. Има толкова забавни дейности, които може да споделите с порасналото дете. Нека не забравяме, че времето, което прекарваме заедно като семейство, е безценно.

Не се срамувайте да признаете грешките си

Като родители искате да бъдете модел за подражание на децата си, но за да давате добър пример, не е нужно винаги да бъдете „непорочни“. Ако сте сгрешили, признайте грешката си. Всеки човек може да сбърка, но негов дълг е да се извини. Покажете на децата си, че и вие постоянно научавате нови неща и че можете да им помогнете, като използвате своя опит.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.