Как да помогнете на вашия тийнейджър да преодолява драмите с приятелите си

Затрудненията в общуването в тази възраст могат да се окажат сериозно предизвикателство

16 март 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Според училищните психолози кавгите и спречкванията между тийнейджърите не са нещо необичайно. Но когато един родител трябва да се намеси в създалата се ситуация и да помогне, разговорът с детето може да бъде същинско предизвикателство.

Не е изключено в развоя на такава събития да има и различни емоции. Затова вижте какво може да направите, като родител, ако драмите между вашия тийнейджър и неговите приятели започнат да се засилват.

Снимка: Shutterstock

Как да помогнете

Бъдете добър слушател. Детето ви може да изпитва много силни емоции, свързани с проблемите с приятелите му, и често има нужда просто да се разсее. Отделете време да го изслушате и го оставeте да говори. Не е необходимо да разполагате с отговорите.

Приемайте нещата сериозно. Не забравяйте, че проблемите с приятелите и свързаната с тях драма са много реални и сериозни за децата, които участват в тях. Възрастните обаче често я подценяват. Това бързо ви превръща във възрастен, който не разбира и на свой ред е неефективен в оказването на помощ.

Поемете дълбоко въздух. Да виждате как се отнасят лошо с детето ви може да ви вбеси, което да повлияе негативно на начина, по който реагирате. Предложенията, основани на гняв, злоба и отмъщение, могат твърде лесно да изплуват на повърхността. Не забравяйте, че това са деца!

Реагирайте бавно. Отнасяйте се сериозно към техните притеснения, но често като не правите нищо, проблемът или ще бъде забравен от децата, или те сами ще го отстранят. Пряката родителска намеса трябва да е крайна мярка.

Бъдете добър модел за подражание. Децата винаги гледат и попиват. Направете равносметка как се отнасяте към приятелите си, за да сте сигурни, че изпращате подходящо послание.

Напомняйте на детето си как се държат истинските приятели. Кажете му, че винаги трябва да бъде уважителен, любезен, добър слушател и подкрепящ.

Определете дали детето ви е част от проблема. Следете социалните му мрежи и кореспонденцията му с другите там, за да се уверите, че поведението му съответства на вашите очаквания.

Помислете за период на спиране на достъпа до телефона. Ако дадете на детето си почивка от телефона, който може да бъде посредник за разпалване на драмата, е възможно да помогнете в разрешаването на проблема.

Детето ви има ли нужда от нов приятелски кръг

Приятелствата в средното училище са променливи и много от тях не продължават дълго. Равнището на зрялост и интересите се променят с различна скорост, което може да накара децата да се чувстват откъснати от старите си приятели. Тези промени често са придружени от тъга.

Ако детето ви съобщава, че е нещастно, че е малтретирано или че постоянно се чувства изоставено, може би е време да му помогнете да проучи възможностите за намиране на нови приятели. Ето как:

Насърчавайте участието в нови дейности или клубове. Възможно е тази идея да не се хареса на вашето дете. Бъдете търпеливи и последователни в предложенията си. Ако помогнете на детето си да намери неща, в които да се чувства добре, това ще повиши неговата увереност - ключов елемент за намиране на нови приятелства.

Напомняйте му, че не е само. В средното училище има много ученици, които активно търсят нови приятели. От гледната точка на детето ви може да изглежда, че всички вече си имат приятели. Това обаче не е така. И нека знаят, че смяната на приятелските групи изисква смелост и време.

Направете списък. Помолете детето си да изброи имената на децата, които харесва. След това му предложете начини, по които би могло да се опознае с тях по-добре. Някои от възможностите са почивка, обяд, преди/след училище или партньорство в групов проект.

Снимка: Shutterstock

Какво да правите, ако детето не иска да говори с вас

Съществува съвсем реална възможност детето ви да не иска да говори с вас за приятелските драми, но да не се притеснява да ви обсипва с произтичащите от това емоционални обстоятелства. Това не ви прави лош родител, защото това е нормална тийнейджърска реакция. Провеждането на някои тайни операции за улесняване на дискусията с друг възрастен да помогне. Не се страхувайте да се обадите на училищния психолог, роднина или доверен приятел и да ги помолите да поговорят с детето ви.

Но помнете, че с порастването на детето ви и с утвърждаването на неговата идентичност ще се утвърдят и приятелствата му.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа