Как да се справите с тревожността на тийнейджърката

В тази възраст е много важно да помогнете на момичето си да пребори своето безпокойство

Снимка: Shutterstock

Юношеството е деликатен момент, а специално момичетата преживяват периоди на големи сътресения от физическа и емоционална гледна точка. Животът им като тийнейджъри може да е много уморителен, поради трудността да разберат своите емоции. А те се лашкат в двете крайности и понякога детето просто не успява да се разбере с връстниците си, да разбере света около себе си, своите родители, дори себе си.

През повечето време тийнейджърката се страхува, че е неразбрана, че няма да бъде приета, че ще претърпи неуспех. За момичето това е едно постоянно предизвикателство, но и ново преживяване. В същото време е и възможност да експериментира и опитва.

То иска и се стреми към независимост, която обаче върви и с много повече отговорности. Всичко това може да изглежда много плашещо и разстройва контролираното му и спокойно до този момент ежедневие.

Тийнейджърките са буквално заредени с тревожност, която може да се прояви като неутешима мъка, страх, проблеми със слуха, болки в стомаха, тахикардия, главоболие. Понякога може да имат проблеми със съня, неспокоен сън или тревожни сънища.

Обикновено това са моменти на неочаквани кризи или такива, свързани със специфични ситуации на стрес: учене, изпити, пререкания с приятели или съученици, любовно разочарование, битка за надмощие с родителите.

Снимка: Shutterstock

Как да подкрепите дъщеря си в този тежък момент? Ето няколко полезни съвета на италиански експерти, които могат да ви помогнат да намерите път към сърцето ѝ и да ѝ помогнете да се справи с тревогите и безпокойството.

- Обяснете ѝ внимателно, че понякога е нормално да се чувства разтревожена без видима причина. Кажете ѝ, че това е просто период, пълен както с негативни, така и с положителни емоции, които се усещат много по-интензивно и силно, но с времето се нормализират, а и човек се научава да ги контролира и се справя.

- Разберете, че това, което дъщеря ви изпитва, е истински страх, породен от напрежението. Не го пренебрегвайте! Тя трябва да знае, че вие ​​ще сте там, за да я подкрепите и че разбирате много добре как се чувства.

- Насърчавайте я да опитва да намери път. Важно е дъщеря ви да чувства, че я приемате сериозно и че опитвате да ѝ помогнете да открие най-правилния изход от всяка ситуация.

- Не я провокирайте да се сблъсква със ситуации, с които не иска да се среща в този момент или за които изпитва особени затруднения.

Снимка: Shutterstock

- Убедете я, че е по-добре да се стреми към малки и постижими цели, които ще ѝ причинят много по-малко безпокойство и натиск, отколкото да си поставя огромни и трудно достижими цели.

- Не я подтиквайте да бърза да преодолява проблем, който видимо предизвиква безпокойство. По-добре е да се справи с препятствието постепенно.

- Помогнете ѝ да изследва и разбере чувствата си. Напомнете ѝ, че и вие сте имали притеснения като тийнейджъри и ѝ разкажете няколко истории, които могат да я накарат да разбере, че това, което изпитва, не е необичайно за момиче на нейната възраст.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа