Какво да правим с тийновете в свободното време

Много важно е да изберем правилно заниманието, защото в този период те нищо не харесват, никого не харесват и не обичат да споделят времето и пространството си

01 Ноември 2022 г.
Какво да правим с тийновете в свободното време

Снимка: Shutterstock

Контрастите между поколенията често създават дистанция. А това е особено силно забележимо, когато децата навлязат в трудния период на юношеството. Тогава напълно естествено във „враг №1“ се превръща родителят. И не, защото го мразят или имат нещо против него, а поради необходимостта да се конфронтират с някого. При условие, че родителите са на една ръка разстояние, те съвсем лесно стават основен дразнител за тийнейджъра. Добрата новина е, че този период все някога отминава и тогава и двете поколения вероятно ще си спомнят с усмивка за някои моменти, които преди са ги изправяли на нокти.

Истината е обаче, че възрастните са често изправени пред сериозно затруднение, когато трябва да общуват с растящото си дете. То или е затворено в стаята си, на вратата на която е поставило недвусмислената табела „Не ме безпокой, освен ако не носиш храна“, или е със слушалки на ушите и поглед, втренчен в телефона, докато опитвате да проведете най-елементарен разговор. Да не говорим за външния вид, който се променя според настроението на тийна: драматично черен, пъстър като дъга, подвластен на музикалните предпочитания или нещо друго. Самото общуване се свежда до малко казани думи, които са с тенденцията да изчезнат напълно.

Юношеството създава повече или по-малко голяма разлика с възрастните, но има възможности да прекарате няколко часа заедно в радост. Усмихвате се иронично, нали? Особено, ако сте родител на тийнейджър. Истината е, че няма невъзможни неща, номерът е да откриете точния момент и точното занимание, което детето би споделило с вас.

Предлагаме ви няколко, проверени от психолозите идеи, които може да опитате да прокарате в свободното време. Ако успеете, това ще бъде наистина полезно за комуникацията ви, тъй като тя не трябва да спира в нито един момент – колкото и трудно или невъзможно да ви изглежда това.

Снимка: Shutterstock

Пазарувайте заедно

Майка и дъщеря, майка и син, баща и син..., няма никакво значение как точно ще го правите, важно е да уговорите тийнейджъра да ви придружи. Разбира се, ако целта е близкия супермаркет, няма да получи одобрение. Но предложение да посетите някой мол, в който да прекарате няколко безгрижни часа, да пробвате и разглеждате дрехи, евентуално да купите нещо, да посетите книжарница за нова книга или музика, да хапнете нещо и най-важното – през цялото това време да си говорите, е нещо съвсем различно. Да, никой възрастен не обича безцелното размотаване из огромните търговски центрове, но на тийновете им допада, и е много вероятно да приемат с удоволствие поканата ви.

Спортувайте заедно

Това е доста полезно съвместно занимание, което носи много здравословни бонуси и на детето, и на родителя. Може да бягате сутрин или привечер в близкия парк, да карате колела, да ходите на фитнес или зумба... зависи от интересите на детето, вие трябва само да се адаптирате към неговия вкус. За тийнейджъра ще бъде много приятно да споделяте любимия му спорт, което пък е важно за доверието помежду ви.

Приближете се до културата

От колко време не сте ходили на театър или концерт? Не, не рок концерт, а такъв с класическа музика. Може да сключите интересен договор с порасналото дете. Ще го заведете на концерта на любимия му певец, но при условие, че то от своя страна ви придружи на театрална постановка. Така и двамата правите компромиси, но пък е добър начин да приближите децата до културата, която безспорно би ги обогатила.

Организирайте семейни пътувания и излети

Ще дойде време, когато порасналото дете категорично ще отказва да пътува с вас. Засега обаче може да се възползвате и да го изкушите с различни интересни места, които заедно да посетите. Не е нужно те да бъдат надалеч и за дълъг период, макар и това да е интересно. Нищо не пречи да отскачате през уикенда до някоя любопитна природна или историческа забележителност, а защо не и просто за излет на открито за вкусно хапване и разходки. Така ще имате още една възможност да общувате.

Отидете на кино

Дори и жанра на филма да не е точно по вкуса ви, преглътнете егото си и направете жест към тийнейджъра. Той със сигурност ще остане доволен, ако го заведете на някоя премиерна прожекция. Освен това преди или след филма може да хапнете нещо, което тийнът много обича. И да си поговорите разбира се.

Гответе заедно

Не всички деца обичат да правят компания на родителите си в кухнята. Но ако подходите стратегически и предложите на тийна да изпробвате здравословни рецепти, които се вписват в режима му на хранене, той с радост би споделил кухненското пространство. А и няма нищо лошо в това да се научи да прави яйца на очи, нали?

Насладете се на сезона

Ако детето ви има творчески наклонности, използвайте красотата на сезоните, за да си направите разходка сред природата. Заедно съберете различни естествени материали, от които, отново заедно, след това направете у дома красиви декорации. Споделеното хоби неусетно сближава и заличава пропастта между поколенията.

Снимка: Shutterstock

Организирайте си уикенд по женски или мъжки

Така написано може и да ви звучи сексистко, но става дума за типично дамски или мъжки занимания. Може например да посетите спа център с порасналата си дъщеря, за да се насладите на различните процедури по разкрасяване. А в това време таткото и синът да отидат на футболен мач.

Направете си ретро вечер

Няма да е лесно да убедите тийна да остане с вас на дивана пред телевизора, но ако го подмамите по необикновен начин, може и да се случи. Предложете му да види какво сте гледали и правили, когато сте били на неговата възраст. Може да си пуснете стар филм (за предпочитане забавен, тъй като романтичните няма да го трогнат особено), да подготвите хапване – типично за онези години, и да му разкажете как са протичали вашите партита тогава, как сте се измъквали тайно през прозореца на стаята, за да се срещнете с приятелите и т. н.

Проведете вечер на споровете

Всички тийнейджъри обичат да спорят, особено с родителите си. Може да си организирате такава вечер, но тема на вашия спор да се превърне някой от уроците, с които детето видимо се затруднява или има силен интерес. Освен, че за него ще бъде полезно да си изясни ситуацията от различни гледни точки, така ще задоволи и желанието си да се конфронтира, което този път ще бъде в градивна посока.

По материали от Pianeta Mamma

Да поговорим

Как да разберем, че тийнейджърът има сериозни проблеми

Да поговорим

Защо тийнейджърите стават агресивни

Да поговорим

Милото и добро дете се превърна в намусен и гневен тийнейджър – ами сега!

Още от Да поговорим

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите