Как да помогнем на децата да бъдат по-концентрирани

Това е полезно умение не само в училище, но и в ежедневието

08 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Децата са пълни с ентусиазъм и имат нужда да освободят енергията си. Има обаче определени моменти от деня, когато се налага да се съсредоточат над своите задачи. Защото дори и най-малките имат задачи, с които трябва да се справят – това е част от растежа им.

Проблемът е, че понякога дори и най-кротките деца не успяват да се концентрират. Тоест – изобщо не е задължително малчуганът да е хиперактивен, за да среща подобни затруднения.

И точно тук идва ролята на родителите, които трябва и могат да помогнат на детето да усвои определени умения, които ще му бъдат полезни, когато се наложи да се съсредоточи над нещо. А такава необходимост има не само в училище, а и в ежедневието, при изпълнението на наглед простички, но важни задачи.

Ето как да подкрепите децата с малки трикове и съвети, които наистина работят.

Снимка: Shutterstock

Не ги претоварвайте със задачи

Не ангажирайте децата със задачи, за които сами виждате, че са твърде трудни или тежки за тяхната възраст. Важно е отговорностите да бъдат релевантни на годините на малчугана, защото иначе няма никакъв смисъл, тъй като водят до демотивация и липса на концентрация.

Реорганизирайте средата

Представете си, че докато работите у дома, се налага спешно да изготвите сложна и детайлна справка, която да предадете възможно най-бързо. Но точно тогава някой от семейството решава да гледа телевизия, а друг постоянно ви пита за нещо. Не се справяте или се справяте, но с цената на много нерви.

Е, как искате детето да може да се съсредоточи, ако също е поставено в сходна среда. За да се научи да се концентрира, много важно е да му организирате мястото така, че да няма никакви разсейващи фактори. В това число влизат не само различните технологични устройства, но и по-малкото братче или сестриче, което умее да досажда качествено и винаги ненавреме, или пък домашният любимец.

Осигурете достатъчно сън

Детето има нужда от сън, независимо от възрастта си. За един възрастен може и да не е проблем да будува някоя нощ или да спи само 3-4 часа, ако се наложи. Но при детето подобно безсъние или недоспиване се отразява на растежа. То трябва да спи 8-9 часа на нощ, за да бъде на следващия ден в кондиция. По този начин на сутринта ще се събуди отпочинало и с ведър ум, готов да се справи с всяка задача. Липсата на сън автоматично води до липса на концентрация.

Подберете правилните думи

Опитайте се да разберете детето и говорете спокойно с него, като избягвате да го упреквате или да го наказвате за несправянето му или липсата на желание. Това е контрапродуктивно и успехът е предварително обречен. Много по-полезно е да го стимулирате с комплименти, когато забележите, че то се справя добре, дори да не е постигнало крайната си цел. Важно е, че е разбрало правилния път.

Не демонстрирайте материално мислене

Да, това има значение, макар на пръв поглед изглежда твърде далечно по отношение на концентрацията. Ако придавате на материалните вещи прекалено голямо значение и показвате това пред детето, то може да разтълкува неправилно вашето поведение и да реши, че стои на втори план в очите ви. А това вече е сериозен повод за притеснение и… разсейване.

Снимка: Shutterstock

Помислете за свободното време

Претоварването с различни ангажименти е също толкова вредно, колкото и липсата на такива. Когато записвате детето на курсове и школи, добре премислете количеството на заниманията и се постарайте да постигнете здравословен баланс между заетост и свободно време. За целта задължително обмислете така деня на детето, че да има повече моменти без никакви задачи. След като релаксира, то ще успее да се съсредоточи много по-бързо и качествено. За децата от детската градина и началното училище са достатъчни почивки от 15-20 минути, но за 10-годишните и по-големите, те трябва да бъдат поне 45 минути.

Играйте заедно

Но не какво да е, а игри, които включват колажи, запаметяване на образи, търсене на скрити картинки. Всичко това ще помогне на малчугана да изостри зрението си и в същото време да се концентрира максимално в търсене на съответния обект.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа