Когато пубертетът изненада всички

Ето как да помогнете на детето да се адаптира в тази фаза

05 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Юношеството започва все по-рано и по-рано, смятат специалистите. По правило момичетата почти винаги изпреварват момчетата в развитието. Но се забелязва едно тревожно за много родители снижаване на възрастта като цяло.

Експертите наричат това преждевременен пубертет. Става дума за признаци, че съзряването настъпва още на 8-годишна възраст. А класическото начало трябва да бъде около 13 години.

Когато обаче цикълът се появи по-рано от обичайното, за родителите е почти шок. Истината е, че първата менструация зависи много от генетичното предразположение, от физическата форма (например в случай на затлъстяване е лесно да е по-рано), а също и от излагане на химични вещества. Това означава, че периодът от първата менструация до същинското юношество се скъсява много и не дава възможност на детето да се адаптира.

Как да решите проблема

На първо място трябва да потърсите съвет от педиатъра на детето и ако той прецени, може да ви назначи консултация с гинеколог.

Целта не е просто детето да бъде изследвано, а да му помогнете да разбере как се променя тялото му и какво представлява този период за развитието му.

Половото образование е важна необходимост

Най-добрият начин да контролирате съзряването и да улесните детето по пътя на адаптацията, е да му помогнете да опознае периода, да се научи да се вслушва в тялото си и да се грижи за себе си.

Детето трябва да се научи да различава овулационната фаза от менструалната и да знае, че забременяването може да се случи още от първата ментруация.

С какво може да се сблъскате

За съжаление, ранното развитие предполага и ранно психологическо съзряване. Така че детето трябва да е запознато с отговорността, която идва с него. В този период трябва да бъдете максимално близки с детето си, да разговаряте и да се не притеснявате от неудобни въпроси.

Също така е важно да не подхождате негативно или да скривате определена информация, защото смятате, че все още е рано за нея. Искреността и прозрачността в отношенията са най-добрият избор, който може да направите. А ако не се чувствате достатъчно подготвени, може би е добре да потърсите и помощ от психолог.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа