6 ползи от късното майчинство

Не отричаме рисковете, с които може да е съпроводена една бременност в по-зряла възраст. Но има и много плюсове да родите именно на тези години – ето какви!

20 април 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Понятието биологичен часовник звучи наистина стряскащо за повечето жени. Вярно е, че броят на яйцеклетките намалява с напредването на възрастта, а бременността над 35 години крие някои допълнителни рискове от усложнения като хипертония или диабет за бъдещата майка или хромозомни аномалии като Синдром на Даун за бебето, които тя носи. Поради всички тези причини е добре да се консултирате с лекар, когато обмисляте да предприемете такава крачка.

Но късното майчинство има и някои плюсове, за които може би и не предполагате. Ето кои са те! При това доказани и от специалистите.

Снимка: Shutterstock

1. Подобрява мозъчната дейност

Проучвания сочат, че по-късната бременност може значително да изостри ума на жената. Едно от тях е изследвало 830 жени на средна възраст. Оказало се, че тези, които са родили последното си дете след 35-годишна възраст, имат много по-силна памет. Същото проучване е показало, че дамите, които са родили първото си дете след 24-годишна възраст, са по-добри в решаването на проблеми от тези, които са имали деца преди 24-годишна възраст.

2. Намалява риска от сериозни травми при детето

Всяка майка се старае да защити детето си, независимо от възрастта. Но според британски и японски проучвания, рискът детето да се нарани неволно така, че състоянието му да изисква медицинска помощ, намалява с увеличаването на възрастта на жената. „Въпреки че точните причини за по-малкото травми не са известни, може да се говори, че това е един от плюсовете на по-късното зачеване“, казва д-р Патриша Салбър.

3. Подготвя бъдещата майка емоционално

Разбира се, с изминаването на годините човек става все по-зрял. През 2017 г., холандски изследователи разглеждат психосоциалното развитие на две групи деца на възраст 7, 11 и 15 години.  Едната група е родена от майки на възраст над 31 години, а другата - от по-млади майки. След обстойно анализиране, учените с изненада открили, че по-възрастните майки са по-малко склонни да се скарат или да прибягват до физически методи, когато става дума за възпитанието и дисциплина на детето.

4. Детето притежава по-добри познания

Колкото по-дълго чакате, за да имате деца, толкова по-напреднали ще са те в технологично отношение. „Децата на по-зрелите родители се възползват от образователния, технологичния и социалния напредък, постигнат през годините, когато раждането им е било отлагано. По тази причина те стават и една идея по-образовани“, казва д-р Камила Филипс.

Снимка: Shutterstock

5. Гарантира финансова стабилност

Ако поставите на първо място образованието си и изграждането на кариера, то тогава вие със сигурност ще имате по-голяма финансова сигурност. От тази гледна точка късната бременност е изключително добро решение за бъдещото ви поколение. Освен това експертите твърдят, че децата на по-възрастните майки отдават по-голямо значение на обучението си и са по-склонни да продължат висше образование, отколкото техните връстници, родени от млади майки.

6. Осигурява по-дълъг живот

Популярното мнение е, че късното раждане е съпроводено с липса на енергия, непълноценно майчинство и дори по-кратък живот, което пък ще попречи на майката да бъде по-дълго до детето си. Проучванията обаче показват точно обратното. Жените, които раждат след 33-годишна възраст, са два пъти по-склонни да доживеят до 95-години, в сравнение с онези, които приключват с децата преди 30 години.

Eлена Николова – по материали от Parents

Коментари
Последни видеа