7 чести грешки, когато избирате име на детето

В този момент това може да ви се струва супер удачно или интересно, но след време може да има обратен ефект

11 Юли 2022 г.
7 чести грешки, когато избирате име на детето

Снимка: Shutterstock

Да се избере име на детето винаги е много сложно и вълнуващо – все пак то ще го носи до края на дните си или поне до един съзнателен момент, когато реши да го смени.

И точно за второто ще поговорим тук. Според специалистите в щастливия момент на раждането (или наближаването на раждане), родителите неизменно стигат и до избора на име на своето бебе. В този момент избраното име вероятно им звучи супер красиво, ефектно, интересно или удачно, но е възможно след време то да създаде някои затруднения или притеснения на детето. И в някакъв миг от своя, вече съзнателен, живот то да реши да го поправи.

Ето кои са най-честите грешки на родителите, когато избират име на детето си, според различните статистики и проучвания.

Снимка: Shutterstock

Имена на роднини

Чували сте за онзи анекдот, който разказва за Светльо, кръстен на дядо си Ламбо, нали? А как ви звучи Недомара – на бабите Неда и Мара?

Да се кръщава дете, само и само да бъде уважена традицията да носи името на някой от предците си или да бъде угодено на бабите и дядовците, е меко казано глупаво. Разбира се, нищо не пречи да дадете и такова име, стига то наистина да е желано и да звучи съвременно. Защото се съгласете, че и имената остаряват и добиват леко архаичен вид, което би притеснило сериозно детето, когато порасне.

Има и друг момент с избора на име на роднина. Свидетели сме на истински семейни войни и кланови раздори, само защото бебето не е било кръстено на дядо Евстати, а е получило името на другия дядо – Иван например. Това може да нажежи сериозно отношенията не само с възрастните роднини, но и вътре в семейството. Затова – по-добре не залагайте на тази опция.

На светец

Много е хубаво детето да празнува не само рожден ден, а и имен ден. Но не е задължително. Както не е задължително да получава автоматично името на светеца, в чийто ден е имало късмета да се роди. Е, ако това се е случило на Никулден, може и да го кръстите Никола – стига да ви харесва. Но какво ще кажете, ако бебето реши да се появи на Св. Дамаскин, Св. Вартоломей или Св. Ефросиния?

Така че не правете грешка да обвързвате непременно името с деня на раждане и светеца, който го съпътства, или пък да търсите име на светец, защото сте решили, че детето трябва да има и имен ден.

Дълго и старинно

Това е другата версия на имената на светците. В този случай обаче обвързването е не със светец, а с някоя историческа личност или избрано, просто защото звучи оригинално и старинно.

Патрокъл може и да ви е много „уау“, но някой ден детето надали ще е доволно от избора, който сте му отредили. Да не говорим за Викентий или Сократ. Второто гарантирано ще му донесе много подигравки в училище и ще го превърне в кандидат аутсайдер на класа, още с прекрачването на училищния праг. Така че мислете умно!

Пригответе се и за друг проблем. В съвременния свят пътуванията са нещо напълно нормално, а работата с чужденци може да стане част от професията на детето ви. И всеки път то ще трябва да диктува буква по буква и на висок глас своето ефектно и гордо избрано от вас име – като Персиофлориандус например.

Западно име

Джордж вместо отживялото Гошо или Майкъл вместо Мишо. В този момент сигурно ви звучи прекрасно, западно ориентирано, интересно, конвертируемо, а и лесно за спелуване, когато в някакъв етап от живота си, детето тръгне да пътешества по света. Дотук добре. Хайде сега си представете как само звучи Майкъл Валериев Зюмбюлев или Джордж Петканов Господинов. Не е особено добре, да не се заблуждаваме.

Затова мислете името и в цялостната му звучност – с презиме и фамилия. Дали се комбинира добре и дали няма да кара детето да се изчервява всеки път, когато трябва да каже или изпише и трите си имена.

В тази група попадат и имената по западен образец, тоест не както е прието при нас – име, презиме фамилия или най-много първото да е с тире, а като на онези народи, които имат традиции детето да е с поне 4-5 първи имена – като при италианците например. Та като решите да кръстите бебето си Свилена Александра Мария Константина Татяна Бориславова Петрова, определено утежнявате живота на съкровището си в следващите му години. И най-вероятно то, а и вие, още в самото начало ще се откажете от изброените имена и ще използвате само първото. Което пък обезсмисля цялото упражнение по мислене и подреждане, което сте предприели тогава.

Снимка: Shutterstock

Модерно

Тук попадат всички силно популярни в даден момент имена на момченца или момиченца. В повечето случаи те са популярни, защото са и хубави. Но пък така рискувате да влеете поредния Виктор или Никол в редиците на хилядите деца с такива имена.

Много често, за да ги разкраничават в детската градина, а и след това в училище, учителите започват да се обръщат към тези деца по фамилия, а не по име. Защото едно е да извикаш Алекс и към теб да се обърнат 7-8 чифта очи, а съвсем друго да кажеш: Николов, Миланов, Богданов, Заркова…

На любим герой

И няма никакво значение дали е от филм, книга, песен или комикс. Сега, тук ситуацията е много на кантар. Защото може да направите наистина качествен избор и да дарите детето с оригинално, красиво и не твърде популярно име, което обаче не звучи като ребус. Но може и да му съсипете живота, ако го кръстите Бъмбълби, Фиона или Мюнхаузен.

Та в този случай е много важно да помислите сериозно и ако се налага да потърсите и етимологията на харесаното на пръв поглед име. Защото историята познава и такива случаи – като Колпос, защото звучи силно и по мъжки, но всъщност означаващо влагалище.

Амбициозно и много оригинално

Човешката фантазия понякога не познава граници. И ако сте решили да се поупражнявате в посока имена, нищо чудно детето да се окаже кръстено Дъга, Пеперуда, Ябълка, Кокос и т. н. Всъщност дори и сред световните звезди има такива, които са решили да подходят именно по този нестандартен начин.

Но добре помислете дали като запишете бебето си в регистъра с X AE A-12 ще получите същия ефект като този на Илън Мъск или пък ще гарантирате дълги години присмех, странни погледи, въпроси, недоумяване и затруднения, когато се наложи X AE A-12 да бъде вдигнат на дъската за урока по география или пък да подаде документи за първата си лична карта.

Соня Димова

За семейството

5 благородни имена, които ще донесат успех на детето

Да поговорим

8 имена, които привличат успеха

Да поговорим

5 женски имена, заредени със силна енергия

Още от Да поговорим

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите