Кога е правилният момент да си направите тест за бременност

Вижте в кой момент е най-вероятно да получите най-точни резултати

26 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Живеем във време, в което домашните тестове за бременност са лесен и надежден начин да научите щастливата новина.

Но според АГ-специалистите можете да увеличите шансовете си за точност, като изберете правилното време.

Снимка: Shutterstock

Кога е най-подходящото време да си направите тест за бременност

Нетърпението да разберете дали очаквате дете може да бъде изнервящо, но е по-малко вероятно да направите точен тест за бременност преди пропусната менструация. Това е така, защото ембрионът се имплантира в стената на матката около 6 до 10 дни след оплождането и започва да произвежда хормон на бременността, наречен човешки хорионгонадотропин (hCG). Тестовете за бременност работят чрез откриване на hCG в урината, но може да отнеме известно време, докато тялото произведе достатъчно количество за получаване на точен резултат.

В повечето случаи тестът с урина се нуждае от 50 единици hCG, за да бъде положителен. Но все пак всяка бременност е различна. Може да имате 50 единици още преди пропуснатата менструация или да е необходимо малко повече време, за да се произведе това количество.

Надеждни ли са тестовете за ранно откриване на бременност

Някои тестове за бременност твърдят, че засичат hCG преди пропуснатата менструация, но това не е гаранция. Бременните жени имат различно количество до момента на пропускане на менструацията. Тези тестове за ранно откриване могат да сработят при някои жени, а при други - не. Всичко е строго индивидуално отново.

Но реално погледнато имате шанс да получите правилно отчитане, ако направите теста сутрин, тъй като след събуждане урината има по-висока концентрация на hCG. Независимо от това кога правите теста, следвайте стриктно инструкциите на опаковката и не вземайте тест за бременност с изтекъл срок на годност.

Снимка: Shutterstock

Има ли все пак шансове при отрицателните тестове

Истината е, че шансът да сте бременна при негативен тест не е малък. Домашните тестове за бременност могат да дадат фалшиви отрицателни резултати (и в редки случаи фалшиви положителни резултати). Всичко зависи отново от нивото на hCG, което при жената се удвоява на всеки 48 до 72 часа. Така че ако наистина сте бременна, тестът няма да бъде отрицателен дълго време. Направете още един тест след няколко дни  или около седмица след пропуснатата менструация. Тогава резултатите ще бъдат по-точни.

Трябва да направите тест и ако забележите ранни симптоми на бременност, които включват чувствителност на гърдите, леки спазми, имплантационно кървене (леко зацапване), умора и гадене. Важно е да се обадите на лекаря си възможно най-скоро, след като разберете, че сте бременна, за да проведете консултация.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа