Още в утробата на мама бебето прави гримаси

Те започват да използват различни изражения между 24-та и 36-та седмица от бременността

25 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Много от мимиките, вкл. такива, които биха могли да се идентифицират като смях или плач, бебетата развиват, докато са в утробата на майка си.

Как учените доказват това

В изследване, публикувано през 2011 г., учени са доказали, че някои разпознаваеми изражения на лицето се развиват преди раждането, особено между 24-ата и 36-ата седмица на бременността.

Няколко професори от британски университети проучили видеофилми на лицеви движения, направени с 4D ултразвукови апарати в последния етап на бременността. Наблюдавали неродените бебета, когато били в 20-ата седмица и няколко пъти между 24-ата и 36-ата. Установили, че през това време израженията станали по-комплексни.

В 24-ата седмица зародишите не можели да движат повече от един лицев мускул едновременно

Или разпъвали устнички, или отваряли уста. През 35-ата седмица вече извършвали редица комбинирани движения – напр. разтягане на устните и свиване на веждите, като изолираните движения се превръщали в разпознаваеми мимики.

Въпреки че зародишът не може да издаде звук, развитието на лицевите гримаси означава, че при раждането бебето е вече с развити лицеви движения, за да може да плаче и да се смее.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.