10 начина да повишите самочувствието на децата

Някои малчугани имат нужда от помощ, за да повярват в своите възможности

22 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Има деца, които нямат проблеми със самочувствието. Има и такива, които се нуждаят от помощ, за да се почувстват по-уверени и да повярват в своите възможности. А това е наистина важно за тях, защото ще им е необходимо във всеки един етап от живота им.

Как обаче да помогнете на по-притеснителните малчугани да придобият самочувствие?

Ето 10 полезни съвета, които ще ви улеснят в това начинание, подходящи дори и за най-малките.

Как се развива самочувствието при децата

Доверието е чувство, което се придобива още от раждането и се формира по време на ранните взаимодействия между дете и неговите родители. Люлеенето на ръце, осигуряването на безопасност и успокояващият поглед на родителя, позволяват на бебето да се чувства защитено и спокойно.

А това е основополагащо за пътя, който му предстои в живота. В този етап е много важно да се изгради силна привързаност между детето и родителите му.

През цялото детство самочувствието ще продължи да се развива чрез семейните, но също така и чрез социалните взаимодействия.

Снимка: Shutterstock

Как да разпознаете дете, което няма самочувствие

То никога няма да се оценява правилно и често ще се подценява. Обикновено в речника на такова дете присъстват фрази като „Не съм добър“ или „Много съм глупав“. Често то се чувства и неспособно да се справи с дадена задача самостоятелно.

Възможно е в класната стая да се страхува от участие в заниманията, защото се съмнява в способностите си или се страхува от грешки. Освен това може да се притеснява да комуникира със съучениците си.

Има случаи, в които децата с ниско самочувствие се подценяват и от физическа гледна точка, оплаквайки се от естетически дефекти – например по-пълнички от другите. В такава ситуация те просто не смеят да направят нищо и предпочитат да стоят в ъгъла сами, отколкото да бъдат подложени на присмех или подигравки.

5 неща, които не трябва да правите или казвате на дете, което няма самочувствие

1. Избягвайте дразненето и личната критика от типа на „Ужасен си направо!“ По-добре деликатно обяснете, че не е успяло да свърши нещо достатъчно добре и му посочете къде е сбъркало, след което предложете да опита отново;

2. Избягвайте твърде високите очаквания и цели, защото едно е какво искате вие, а съвсем друго – какво може детето. Много важно е да се съобразявате винаги с възрастта и неговите възможности, отколкото да се стремите да го превърнете в гений, защото горещо желаете да се похвалите пред приятелите си с постиженията му;

3. Избягвайте да го защитавате прекалено или да го плашите, защото така не му помагате, а спирате опитите му да преодолее неувереността си. По-полезно е да го насърчите да пробва, осигурявайки му обаче нужната безопасност;

4. Опитайте да не демонстрирате липса на доверие, защото детето действа имитиращо и идентифициращо се. От вас зависи да му покажете добрия пример.

5. От друга страна, ако вие самите сте твърде самоуверени, вдигате пред детето една много висока летва, което създава впечатление за недостижимост. Така че внимавайте какви примери давате.

Снимка: Shutterstock

5 неща, които да направите, за да помогнете на детето да повярва в себе си

1. Наблегнете на това, което то е успяло да направи наистина много добре;

2. Освободете натиска върху раменете му и му дайте свобода;

3. Опитайте да бъдете повече оптимисти, отколкото песимисти;

4. Направете детето независимо и му покажете, че му се доверявате.

5. Помогнете му да спре да се сравнява с другите. Нека бъде уникално и неповторимо, а не като един от масата. Така ще се почувства и много по-уверено и способно.

Какво още да направите

Като родители сме склонни да казваме на децата си какво са сгрешили. За да им дадем самочувствие, трябва да им кажем какво правят добре, да посочим кога са се справили и да не пропускаме да им споменем, че се гордеем с тях.

Но е важно да не прекаляваме, за да не прозвучат похвалите фалшиво. Когато аплодираме децата, трябва да бъдем обективни, без да пестим и градивната критика.

Много полезен начин да научите детето да губи, без това да се отразява на самочувствието му, са класическите настолни игри. Използвайте ги от ранна възраст, за да свикне постепенно и с мисълта за загуба.

Полезно е също така да въведете и едно ежедневно занимание, условно наречено „Какво направих днес?“ В края на деня подканете детето да ви разкаже за това как е преминал деня му. По този начин то ще се научи да споделя и негативните емоции, разтоварвайки се от тежестта им. И освен това подобна игра много укрепва връзката помежду ви.

По материали от Al femminile

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.