12 неща, които никога не трябва да казвате на децата

Тези думи могат да имат негативен ефект върху психиката и растежа им

23 Юли 2021 г.
12 неща, които никога не трябва да казвате на децата

Снимка: Shutterstock

Някои може би ще си кажат: „Е, какво чак толкова съм казал. Дете е, ще го забрави още след 5 минути“. Там е грешката, че в подобно мислене няма нищо вярно. За съжаление все още много родители подценяват думите, които използват, когато общуват с децата си, а всъщност те са основата, върху която стъпват малките.

Неправилните фрази могат да имат силен негативен ефект върху психиката и растежа им. За тях е много по-полезно да чуват правилните, защото те ги правят по-спокойни, по-уверени и по-мотивирани. И изобщо не е толкова трудно да се фокусирате върху тях и временно (дори бихме препоръчали завинаги) да забравите другите.

Ето които са 12-те най-силно демотивиращи неща, които наистина не бива да казвате на децата, според италиански психолози и експерти.

1. Не можеш“

Подсъзнателно това внушава на детето „Не си способен. Дори то да се затруднява с дадено действие, не бързайте да му го казвате. Така още повече ще затвърдите неговата неувереност и ще подхраните убеждението му, че не притежава нужните качества, за да се справи. Дори видимо да има нужда от вашата помощ, първо го уверете, че може, а след това му помогнете да го направи.

Снимка: Shutterstock

2. „Виж колко добре се държи сестра ти/брат ти, а ти…“

Забравете за всяко сравнение, когато общувате с децата си. Дори и едното да проявява повече качества в определена посока, това не е причина да подчертавате моженето му пред другото дете, което среща някакви затруднения. Сравнението не стимулира, а убива всяко желание за развитие.

3. Ако не престанеш, няма да те заведа повече в парка

Първо – ще го заведете, защото игрите и разходките на открито са полезни за детето. И така излиза, че го залъгвате, което не говори добре за вас в неговите очи. Второ – всяка закана, която заплашва да го лиши от нещо, което обича, ще го мотивира да прави още по-сериозно напук, защото така или иначе няма какво повече да губи. С две думи – няма никаква полза от подобни ултиматуми.   

4. „Вече си голям за такива неща“

Ами не, не е голям! Детето е дете, дори и да е на 18 години. Когато е малко, то не може да различи веднага правилно от грешно поведение. И ще се почувства объркано от думите ви. По-полезно е внимателно да му обясните къде греши, вместо да изисквате от него.

5. Не го заслужаваш“

Така със сигурност ще го нараните. А най-лошото е, че децата дълго помнят подобни неща, защото те остават дълбоко в душата им. Не се чудете, когато след време ви ги припомнят.

6. Добрите деца не крещят“

Нищо подобно! Дори много добрите и послушни деца понякога биват провокирани и крещят така, че ви иде да потънете в земята от срам. Но като казвате това на вашето дете, вие без да искате правите сравнение между него и онези деца, поставяйки ги в двете крайности: добри и лоши. Как смятате, че би се почувствало едно дете, когато собствените му родители го определят като лошо?

7) „Не си бебе, за да плачеш“

Хайде сега си признайте честно, кога за последен път плакахте: вчера или онзи ден? А сте вече възрастни, но сте останали жестоко огорчени от нечие отношение и тайничко сте си поплакали. А малкото дете е все още далеч от нещото, наречено „контрол на емоциите“, за да очаквате от него да се въздържа. То също може да се почувства огорчено, обидено, изплашено. Така че проявете разбиране, вместо да му се карате или подигравате. Защото в това изречение има и доза подигравателност, което е крайно негативно по отношение развитието на детето.

8) Направи го, толкова е лесно

За съжаление, за детето може да е доста трудно. Неща, които на вас ви се струват много леки и лесни, за него вероятно изглеждат ужасяващи и то се плаши дори да направи първата крачка. Не проявявайте нетърпение, а внимателно му помогнете да премине през това препятствие, за да се почувства по-уверено и способно. Следващият път няма да се страхува толкова.

Снимка: Shutterstock

9. Ако не престанеш, повече няма да те обичам

Сигурни ли сте, че разбирате какво точно казвате на детето? Децата трябва във всеки един момент да знаят, че ги обичате и че стоите зад тях, каквото и да направят. Как искате да вървят напред, ако собствените им родители не им вярват и на думи се отказват от обичта си към тях?

10. „Колкото и да плачеш, няма да се трогна“

Дори да е така (защото има ситуации, в които плачът е просто заради някакъв каприз), не трябва да го казвате. Може да покажете с поведението си, че плачът е безполезен, но не и с думи, защото те показват вашето отношение към детето и неговия проблем.

11. „Сега нямам време за теб

Няма как да сте постоянно на разположение. Но и не бива да го изтъквате като причина за невъзможността ви да поиграете точно в този момент с детето. Никога не казвайте, че нямате време за него, защото то очаква от вас да бъдете винаги заедно. Ако сте заети, намерете начин внимателно да обясните какво правите в момента и обещайте, че след 5 минути или половин час, ще играете на нещо страхотно. А в това време детето може да подготви терена за играта.

12. „Направи го като хората, все грешиш“

Децата трябва да вярват в себе си, да мислят, че могат да направят дадено нещо и сами. А родителите трябва да им помогнат да се справят с това, да почувстват увереност в своите способности. Понякога обаче стресът си казва думата и реагирате не както трябва. Това не е с лоши намерения, но определено думите ви натъжават детето. Затова – бройте до 10 преди да кажете каквото и да било.

По материали от DonnaD

Да поговорим

Не играчките помагат за развитие на детето, а общуването с възрастния

Да поговорим

10 правила на общуването

Заедно

5 грешки, които допускаме в общуването с тийнейджъри

Още от Да поговорим

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

7 правилни изречения, когато общувате с децата

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

9 стъпки към родителския авторитет

Пазете внимателно плановете си и ги крийте от чужди уши.

Снимка: Shutterstock

Щастието обича тишината: 5 неща, които трябва да пазите в тайна

Самостоятелната игра също носи ползи.

Снимка: Shutterstock

6 ползи детето да играе само

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Кога се променя цветът на очите на детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 стъпки към родителския авторитет

Изградете трите стълба: уважение, емоционална близост и доверие

Самостоятелната игра също носи ползи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

6 ползи детето да играе само

Ето защо е важно да насърчавате и самостоятелните занимания на малчугана

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве

Кога се променя цветът на очите на детето

Нюансът на ириса не винаги може да бъде предсказан, като погледнетe очите на родителите

Снимка: Guliver / Getty

Заедно

„Искам пак макарони!“ Как да изкушим детето с нова храна

Когато настоява и яде едно и също

Пинк целува Кери Харт. Снимка: Instagram

Заедно

Пинк поздрави съпруга си за рождения му ден

Певицата е омъжена за професионалния състезател Кери Харт от 2006 г.

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Заедно

Ема Робъртс обяви годежа си

Звездата от "Американска история на ужасите" и Джон Коди са заедно от 2 години