14 занимания в природата с децата

Ето няколко идеи, които носят много ползи на малчуганите, вдъхновени от метода на Мария Монтесори

Снимка: Shutterstock

Разходките могат да носят и редица творчески ползи. Просто трябва да използвате времето, прекарано сред дърветата или по полянките, не само за игри с топка, пускане на хвърчила или пикник, а и за да научите малчуганите как да използват природата, за да създават различни интересни неща.

Така стимулирате тяхното въображение и ги учите на съобразителност, развиване на идеите и търпение, докато успеят да постигнат целта си.

Ето 14 интересни идеи, вдъхновени от метода на Мария Монтесори.

Лов на цветове

Подгответе картички с различни цветове. След което ги покажете една по една на малчуганите и ги накарайте да намерят наоколо природни елементи в съответния цвят. Това ги учи на наблюдателност.

Снимка: Shutterstock

Писане с растения

Жълъди, венчелистчета, листа, камъчета... могат да се превърнат в букви и да се използват за писане на първите думи. Така провокирате желание за знание.

Плува или потъва

Събраните по време на разходката клонки, листа и камъчета може да използвате след това у дома. Напълнете съд с вода и накарайте детето да изпробва свойствата на събраните сувенири от природата. Някои ще потънат на дъното, други ще останат на повърхността. След това му обяснете какво означава по-тежко и по-леко.

Рисуване с листа

Съберете листа от храсти и дървета с различна форма, след което помогнете на детето да създаде своя първи цветен отпечатък, следвайки контура им. Така тренирате фината моторика.

Прегърнете дърво

Доказано е, че тази прегръдка има и лечебни свойства, тъй като успокоява и отнема негативната енергия. Освен това учи децата на уважение и любов към природата.

Рисуване с клонки

Вместо четки, детето може да използва клонки с листа или иглички на върха, а вместо гъбка за рисуване – мъх от гората. Може да го накарате да опита да нарисува картина с тези импровизирани средства. Така то открива изобретателността.

Направете си малка градинка

Може заедно да насадите на терасата семена на цветя и да проследите тяхното развитие. Така детето ще види на практика как работи природата.

Запазете спомен от природата

Може да организирате състезателна игра между децата, в която задачата е да съберат по две еднакви камъчета, докато се разхождате. Печели този, който е събрал най-много идентични двойки. Така тренирате наблюдателността им, но и сравнителния анализ. А у дома може да отнесете най-красивата двойка камъчета за спомен.

Гирлянди с листа

Съберете различни по цвят и форма листа и направете с децата гирлянд, с който да украсите дома. Отлично упражнение за координация между ръцете и очите. А е и сензорно преживяване, което обогатява най-малките.

Градинка в буркан

Заедно може да подредите красива мини градинка в стъклен буркан, в който да сложите камъчета, мъхчета и тревички, събрани от разходката сред природата. Добавете и малко сукулентни растения, които виреят добре точно в такова пространство. Така детето се превръща в създател.

Снимка: Shutterstock

Ходете боси

Не само децата, а и вие с тях. Разходката по тревата с боси крака е невероятно сетивно преживяване, което носи наслада и релакс. А за децата е полезно за правилното оформяне на стъпалата.

Рисунка с камъчета

Вместо да ги държите затворени в кутия, по-добре използвайте събраните дребни камъчета, за да провокирате детето да създаде рисунка с тях. Това стимулира въображението му.

Игра на мълчанка

Разходете се в гората. След това седнете на тихо място. Помолете детето да мълчи за определено време. Играта на мълчанка е полезна, тъй като му помага да открие другите шумове, които до този момент не е чувало. И освен това го учи на самоконтрол.

Венец от диви цветя

Покажете на детето как да си направи венец от дивите цветя на поляната. Но не пипайте защитените видове. То ще е щастливо да сложи на главата си готовия венец, а докато го прави ще упражнява фината моторика.

Почистете мястото, където се разхождате

С гумени ръкавици може да съберете оставените от туристите боклуци, след което да изхвърлите събраното в контейнер в града. Така правите макар и малко, нещо много важно за природата. А на детето давате невероятен пример, който ще го научи да уважава природата и се грижи за нея.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа