3 мотива да сте обсебващи в любовта

Ето кое може да ви накара да „задушите“ човека до вас със собствените си емоции

07 март 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Колкото е приятно да показваш любовта си, да ухажваш някого и да демонстрираш привързаността си към него, толкова може да бъде и крайно отблъскващо, ако преминете границата. Някои хора просто обсебват половинката си и тогава вероятно сте чували израза, че я „задушавате“.

Изследванията сочат, че мъжете се влюбват по-бързо в сравнение с жените. Следователно те са и по-склонни да показват по-рано чувствата си. Това е особено приятно за дамите, които се чувстват харесвани и ухажвани, но до определена граница. Ако мъжът прекалява с подаръците, желанието си да прекарва време с половинката си, постоянния стремеж за контакт и т.н., то това може да предизвика обратния ефект и вместо да накара жената да се влюби до уши в него, всъщност да я подтикне да избяга презглава.

Ето 3 причини, които изследователите посочват като възможни за прекомерното внимание и задушаване от партньора:

1. Семейната среда

Хората, които са склонни към обсебване, най-често са израснали в семейства, които са любящи, нежни и които са свикнали да изразяват открито привързаността си един към друг. Дотук това звучи чудесно, но ако сте свикнали да чувате постоянно изрази като „Обичам те“, е възможно да сте го приели като нещо съвсем естествено. Затова, когато се държите по начина, по който сте свикнали, с половинката си, не е изключено да я стреснете отначало. Не заявявайте, че обичате някого на първата или втората среща. Забавете топката.

2. Самота и/или желание нещата да се развиват бързо

Някои хора просто нямат търпение. Искат нещата в една връзка да са ясни от самото начало. Въпроси като „Накъде сме тръгнали?“ или „Ти обичаш ли ме?“ са естествени и непринудени. Твърде вероятно е обаче нещата да не стоят така за човека отсреща. Не бързайте. Любовта няма бърза работа. Много по-добре е отношенията ви да се развиват спокойно и уверено, а любовта ви постепенно да разцъфтява, отколкото да пламне и да изгори изведнъж. Освен това партньорът би се почувствал притиснат от подобни въпроси.

3. Желание за манипулиране и контролиране

В основата на обсебващото поведение е желанието да се контролира и манипулира. Такива хора имат силно развито собственическо чувство и им е трудно да делят половинката си с другите. Чувството за ревност също е силно изразено при тях. Въпреки това нещата могат да потръгнат и да се развият в здрава връзка, ако не се прекрачва границата на личното пространство. Да не забравяме, че всеки човек не само има право, но също има нужда от лично пространство. Най-лошото, което можете да направите за партньора, е да го накарате да се почувства като птичка в кафез.

Всичко споменато би могло да бъде преодоляно в откровен разговор. Понякога човек прави неща, без да си дава сметка, че наранява, обижда или отблъсква. И би бил готов да се промени, стига да знае, че предизвиква такива чувства у партньора си. Затова е важно да говорите и да казвате открито това, което не ви харесва. Съществуват обаче и хора, при които това е характер и модел на поведение. Не ви съветваме да обвързвате живота си с подобен човек.

Всичко, което ви се струва интересно и вълнуващо сега, след време би ви донесло разочарование, горчивина и болка.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа