5 родителски грешки, които всяко дете мрази

А вие може да избегнете

02 август 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Когато става дума за родителство, има няколко неща, които малките не харесват и обикновено би следвало да промените. Ето ги и тях:

1. Липсата на търпение

Много родители бъркат дисциплинирането с раздаването на заповеди, които се очаква детето да изпълни на мига. Тези очаквания обикновено са нереалистични и водят до загуба на търпение от страна на родителя. Създайте дисциплина, обяснявайки и обсъждайки защо и как дадено нещо трябва да се направи. Опитайте да разберете до колко е готово за една или друга задача детето и тогава я въвеждайте в ежедневието.

2. Прекалената загриженост

Страхът, че детето ще се нарани, кара много родители твърде отблизо да следят и контролират неговите активности, а това вбесява хлапетата на колкото и да са години. Липсата на свобода в детска възраст отглежда истински бунтовници по време на пубертета. Просто се опитайте да потиснете непрекъсната загриженост за тяхната безопасност, без значение дали става дума за игра на площадката или гости у приятел. 

3. Крещенето

Да крещите, когато сте вбесени, е един от най-вредните подходи в родителството и децата наистина го мразят. Много родители трудно контролират емоциите си, но трябва да знаете, че крещенето само плаши децата и толкова. Не върши никаква друга работа. Когато ви се прииска да закрещите, опитайте обратното - кажете нещото с тих и равен тон.

4. Да се оплаквате от децата

Родителите често се оплакват един на друг от децата и то - в тяхно присъствие. Опитайте се да го избегнете и когато сте с партньора си говорете за нещата, които са ви харесали у хлапето. Останалото си го споделете насаме.

5. Да не можете да определите правила

Въпреки че повечето деца обичат за ден-два да нямат правила, с които да се съобразяват, всъщност имат нужда от тях. Някои родители не обичат дисциплината и правилата, но липсата им може да донесе на детето чувството, че е беззащитно. Малките трябва да знаят кои неща са приемливи и кои не, за да може да ги прилагат в живота спокойно. Правилата помагат на децата да се научат да носят отговорност за постъпките си и да се чувстват удовлетворени, когато са постъпили добре.

Източник: thejennyevolution.com

Коментари
Последни видеа