5 успешни трика, когато децата ревнуват

Надпреварата за обичта на мама и татко може да се окаже травмираща, ето как да се справите с този проблем

01 октомври 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Децата, когато са повече от едно в семейството, неизменно преминават през фазата на ревността. Разбира се, има и изключения.

Но като цяло в повечето случаи те се борят за вниманието и обичта на мама и татко, смятайки че братчето или сестричето получава повече. Което поражда ревност и може да се окаже доста травмиращо, ако не им помогнете да се справят с този проблем.

Предлагаме ви 5 изпитани трика, които ще ви улеснят в това начинание и ще ви спестят драмите и сълзите, които понякога наистина се чудите как да преборите, така че да не нараните нито една от страните.

Снимка: Shutterstock

1. Включете по-голямото дете в грижите за бебето

Това със сигурност сте го чували и чели стотици пъти. И сте се чудили защо понякога работи, а друг път не помага. Проблемът е в съпътстващите обстоятелства.

Много важно е в каква обстановка и как точно ще се случи това. Границата между вменяването на отговорност и търсенето на помощ е много деликатна. В първия случай детето остава с впечатление, че всички трябва да обслужват новопоявилия се натрапник, включително и то. Тоест отнема му се възможността да бъде в центъра на внимание и то се чувства изтласкано на заден план.

Във втория вие търсите неговата помощ, защото знаете, че може да се справи, виждате колко много е пораснало, доверявате му се и най-важното – вярвате му безапелационно. В този случай детето вече се чувства герой, а не потърпевш и приема много по-лесно бебето.

Много помага също така, когато го включите в някоя от дейностите – например къпане на бебето или преобличане (без смяна на памперса, защото гледката със сигурност няма да му допадне), да му разказвате как и него сте къпали по същия начин и какво е обичало да прави в коритото, да разкажете някоя смешна случка по време на преобличане и т.н.

2. Покажете му предимствата да бъде батко или кака

Това много помага, тъй като дава възможност на по-голямото дете да оцени ситуацията от друга гледна точка.

Може например, да му покажете колко по-добре е да бъде батко или кака, защото така не се налага да има следобеден сън, а през това време да си играе – само или с вас. А малкото е принудено да спи.

Освен това вечер може да си ляга малко по-късно, което е също предимство. Ако се поразровите, ще откриете доста такива възможности в ежедневието, които може да посочите на голямото дете.

3. Помощ от татко

Ето тук идва ролята на таткото. В този етап неговата помощ е наистина безценна. Бащите се явяват жизненоважен ресурс за избягване на ревността между братя и сестри. Но не в смисъл на „разделение“ на децата, при което „порасналото“ прави неща за големи с татко, докато мама се грижи за бебето или по-малкото дете.

Това е може би логично разделяне на задачите, но неправилно. Родителите трябва да проявят гъвкавост именно в този период, за да не се превърне деленето в тенденция и в бъдеще. Ако се превърне, има опасност да стане норма, която категорично не е полезна за единството на семейството.

Най-правилно е таткото да прояви ангажимент не само, когато извежда голямото дете навън, а и с отговорности към по-малкото. Колкото по-често с майката разменят ролите си, толкова по-здраво и сплотено ще бъде семейството, а между децата няма да се поражда ревност.

4. Не се месете в кавгите между децата

Не е реалистично да очаквате, че братята и/или сестрите, след като вече са пораснали и започнали да си играят заедно в стаята си, ще бъдат винаги усмихнати и спокойни, приятелски настроени един към друг.

Точно обратното – ще станете свидетели на драматични борби за играчки, сърдене, дори сбиване. Ако положението не е животозастрашаващо, не се намесвайте.

За децата е по-полезно и градивно, ако ги оставите сами да стигнат до правилното решение. А като се намесите, вие реално вземате страна и подхранвате ревността.

През първите години от живота кавгата се разрешава спонтанно и за кратко време. Затова е препоръчително да ги оставите сами да се помирят, а ако ситуацията е критична, просто разделете децата в различни стаи за кратко, докато се успокоят.

Снимка: Shutterstock

5. Помогнете им да открият удоволствието да бъдат заедно

Избягвайте да заставате на страната на едно от децата, дори когато е право. Повече успех има дипломацията. Най-подходящата фраза в подобна ситуация е: „Няма значение кой е започнал, правилото в семейството е да не се удряте един друг“.

Ако обектът на спора е играчка, може да се обърнете към децата, казвайки: „Тъй като не успявате да играете заедно с нея, сега ще я прибера и утре може да опитате отново“.

Кавгите се разрешават чрез търсене на решение, а не на виновник. Целта е братята и сестрите да открият удоволствието да бъдат заедно. Затова е много полезно да ги включите в „отборни“ игри и дейности. Те много бързо и лесно ще подобрят отношенията им и децата ще започнат да си играят спокойно, без да се ревнуват и без да се състезават за вниманието на мама и татко.

По материали от Qui Mamme

Коментари
Последни видеа