5 занимания по Монтесори, подходящи за бебета

Те са много добър вариант за игри с малкото, тъй като стимулират растежа му

Снимка: Shutterstock

Има ли подходящи и полезни игри и занимания, които може да упражнявате с бебето? Предлагаме ви 5 варианта по Монтесори, които са чудесен начин да стимулирате растежа му.

Единственото условие – започнете да ги практикувате чак, когато бебето стане на 4 месеца. Може да ви изглеждат малко безполезни в началото, но тези занимания крият конкретни и необходими стимули за растежа и помагат на малките да развият основни умения.

Огледалото

Поставете огледало точно до масата за повиване или на безопасно и удобно място. Бебето ще започне да го гледа още от първите месеци и да се разпознава като човешко същество, независимо от родителите си.

Цветни пликове

Когато децата започнат да играят (под наше наблюдение!) и са в състояние да лежат по корем, може да им организирате това полезно занимание.

Напълнете 3 херметически затварящи се прозрачни торбички с вода, която предварително сте оцветили. Затворете ги много добре и ги прикрепете за пода с тиксо. Когато бебето докосне с ръка някой от пликовете, водата в него ще се раздвижи. Така получавате троен стимулиращ модел – за цвят, допир и движение.

Слухова бутилка

Подгответе пластмасова бутилка, подходяща за рециклиране. Пълнете я всеки път с различен материал, който издава звук при разклащане. След което оставете детето да изследва само този сензорен „маракас“.

За пълнеж може да използвате мъниста, ориз, вода, хартиени топчета, сол… Всеки материал ще издаде различен звук и ще има различно тегло в ръцете на детето, което ще се научи да прави така разлика.

Ръкопляскайте

Класическата игра на пляскане е една от първите, на които бебетата се научават. Но тя също така е важно комуникативно умение, защото това е един от първите жестове, с които те общуват с родителите си.

За да направите тази дейност още по-ефикасна, започнете от шестия месец да играете на „Аплодисменти и стоп!“. Пеейки песнички, може да научите децата да повтарят жестовете ви и преди всичко да изпълняват поставената задача.

Лов на съкровища

Когато децата започнат да ходят сами, поставете на различни места в дома кошници или кутии, пълни със съкровища. Те ще ги намерят разпръснати тук и там, ще докоснат това, което намерят, ще измислят дейности и ще ги върнат обратно. Но за всичко това трябва да ги научите и поне първия път да им покажете какво да правят.

По материали от Mamma pret a porter

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.