6 интересни факта за близнаците

И още няколко за цвят

Снимка: Shutterstock

Днес в света живеят около 80 милиона двойки близнаци. До този момент тяхното раждане е обвито в много митове и легенди, но сега ще кажем някои от най-интересните факти за близнаците (макар и действително някои от тях да нямат все още обяснение).

1. Особености на близнаците
Те се различават по отпечатъците на пръстите, но миришат по еднакъв начин, за разлика от останалите хора. Имат и едни и същи фобии – например от високо, от затворени пространства и т.н.

Факт: На 22 април 1946 година госпожа Бакакей родила 2 момчета и 8 момичета. Това до ден днешен е световният рекорд.

2. Собствен език
От малки близнаците говорят на техен си език. Учените го наричат криптофазия. На него разговарят около 40% от близнаците. Жените, родили близнаци, като правило живеят по-дълго.

3. Общуване в утробата
Близнаците започват да общуват един с друг още в корема на мама. Изследователи са стигнали до извода, че това се случва с ембрионите още на 14-ата седмица от бременността. С помощта на ултразвук е видно, че близнаците се закачат един друг и дори забавно жестикулират.

Факт: Мадалена Граната от Италия през XIX век е родила тризнаци 15 пъти (което прави 45 деца, а общо всички, на които е дала живот, са 52).

4. Дори и разделени, понякога имат сходен живот
Близнаците Джим Луис и Джим Спрингер били разделени в ранно детство и осиновени от различни хора. При това животът им бил поразително еднакъв. И двете момчета в детството имали куче на име Той, и двамата се женили два пъти, първата жена и на двамата се казвала Линда, а втората - Бети.

Близнаците били пушачи, пиели бира и карали автомобили от една и съща марка. Учените се затрудняват да дадат обяснение на тези съвпадения.  

5. Огледални са
Една четвърт от близнаците са огледални един на друг. Това означава, че ако единият има бенка на лявата буза, другият има на дясната. Ако единият пише с дясната, другият пише с лявата ръка.

Това се случва, когато оплодената яйцеклетка се раздели една седмица по-късно, отколкото е нужно. Ако това се случи още по-късно, то се увеличава риска от раждането на сиамски близнаци.

Факт: Индианците смятали, че в двойката единия близнак е добрия, а другия – злия. И затова прогонвали лошия близнак от племето.

6. Изчезващият близнак
Една от всяка осма бременност започва като многоплодна. Близнаци се раждат само 1 път на 70 случая. Това явление е получило наименованието синдрома на изчезващия близнак.

В първия триместър от бременността един от ембрионите може да бъде погълнат от втория близнак или от плацентата.

Текст: Елена Королева/detstrana.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа