6 тайни на майките с възпитани деца

Които разкриваме с удоволствие

12 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Чувствате ли се ужасно неадекватно около майки със спокойни и добре възпитани деца с прекрасни маниери (които със сигурност – децата имаме предвид, не удрят шамар на непознат в музея)?

Не е изненадващо, че експертите твърдят как доброто поведение е ключът към възпитаването на децата в социални каузи. Но ако вече правите всичко това и все още чувствате, че не се справяте, вижте тези съвети от родители, чиито деца (по принцип) са едни малки ангелчета.

1. Те знаят, че доброто възпитание се учи вкъщи
Може да изглежда, че се държите като в „Имението „Даунтън“ и казвате „благодаря“, „моля“ и „ако обичаш“ на всички вкъщи, но за пред малките понякога не е нужно да го изразявате с думи.

Мимиката в някои случаи говори повече. Опитайте да подсетите детето да каже „благодаря“ само с поглед и евентуално въпросително вдигане на вежди.

2. Отнасят се към децата си с респект
Ако се замислите, вие давате на децата си нещо като осем милиона заповеди на ден – „оправи си леглото“, „сложи си мръсните дрехи в пералнята“, „не говори с пълна уста“.

Майките, които се отнасят към децата си с уважение, започват изречението с „моля те“ и завършват с „благодаря ти“.

3. Никога не оставят децата си да се почувстват излишни
Може да имате отчайваща нужда да общувате с други възрастни на детската площадка, но никога не игнорирайте детето си. Ако го направите, то със сигурност ще го усети и ще се опита по всякакъв начин да привлече вниманието ви.

4. Знаят какво да правят, когато детето иска да им прекъсне разговора
Съвет от майка – когато говорите с някого, а детето ужасно много иска да прекъсне разговора ви, сложете ръката си върху неговата – така то ще разбере, че го чувате, но е необходимо да изчака малко, за да има цялото ви внимание.

5. Подготвят се за свободното време на децата и игрите им с другите
Едно много добро време, в което може да научите децата си на доста неща. За споделянето на вещи, прибирането им и изобщо за всичко, което по принцип се очаква от тях. Както и да не свиват платната, когато покрай тях се разрази буря, а да се извиняват, ако са направили грешка.

Например на приятеля, когото да ударили по главата, за да му вземат влакчето. Съвет: добре е срещите за игра с други малки приятели да не са по-продължителни от 45 минути. Обикновено след това нещата се объркват.

6. Реагират на лошите думи съвсем спокойно
И например казват: „Използваме думи, които са свързани с гърнето, само когато сме на гърне, но не и в останалото време.“ Не превръщат всяко детско избухване в мини криза. И търсят баланс.

Както би трябвало да правим всички ние.

Текст: Сюзън Зукърман/purewow.com, адаптация Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.