7 неща, които не можете да контролирате

Затова по-добре не си късайте нервите

Снимка: Shutterstock

Можеш да се срещнеш с неприятен познат на парти. Ще ти се наложи да чакаш половин час на касата в магазина. Поне веднъж в живота си ще се сблъскаш с отложен полет.
Възможно е да вярваш, че съдбата един ден ще те срещне с онзи, който ще те направи щастлива, но ще се разстройваш, когато живота ти поднесе неприятни изненади.
Всеки един от нас по свой начин обича да контролира нещата, но не трябва да забравя за това, че единственото, което може да контролира напълно, е самия себе си. Носим отговорност за своите решения, принципи и реакции за настоящето и не само това. Ето няколко неща, които не можем да контролираме:

1. Промените
От една страна, част от най-лошите моменти в нашия живот са тези, в които всичко се променя, дори това, което ти носи удоволствие. От друга страна, това е едновременно и добрата страна на живота – че нищо не е вечно, което означава, че дори и най-стресовите седмици няма да продължат безкрайно. Всяка сутрин ти ставаш, за да създаваш съвършено нови спомени. Трябва да се научиш да се носиш по течението и да гледаш на промените като възможност да направиш нещо ново и да придадеш на живота си повече смисъл.

2. Времето
Събуждаш се, а навън вали порой. Плановете ти за разходка трябва да бъдат забравени, също така трябва да излезеш по-рано от вкъщи, заради задръстванията. Отначало ще си невероятно разстроена и дори ще пишеш гневни съобщения в Туитър и това е абсолютно нормално, най-важното е да не позволяваш на това усещане да вземе връх над теб през целия ден.  
Търси приятната страна на станалото, забрави за плановете или просто ги промени. Лошото време е отличен момент да си помислиш какво ти се прави през отпуската, да си сложиш в ред документите или да се обадиш на мама.

3. Задръстванията
Винаги трябва да си с идеята, че ситуацията на пътя може да се промени. Възможно е преди да излезеш да видиш по градските камери къде са задръстванията и това е съвсем разумен навик. Но понякога ситуацията просто излиза извън контрол – случва се ПТП или по твоя маршрут трябва да мине президентския кортеж. Ти застиваш в автомобилния поток и мигновено преминаваш в режим на стрес. Очакването може да бъде и ужасно, но по-лошото е, че ти не можеш да се отпуснеш и да приемеш ситуацията. Ще стигнеш там, закъдето си се запътила, когато можеш, и гневното гледане на часовника и останалите шофьори до нищо няма да доведе.

4. Миналото
Всичко, което се е случило съвсем не се поддава на контрол. Можеш да позволиш на спомени, които те разстройват, да изчезнат, а можеш и да се държиш за тях и да ги подпъхваш в настоящия си живот. Просто се убеди, че правиш най-доброто за теб в момента, а не мислиш за това какъв човек си била преди.

5. Бъдещето
Лесно можеш да си направиш план за идните пет години и упорито да го следваш. Проблемът е в това, че по пътя ти непременно ще се случи някаква промяна в условията, която не е отчетена предварително. Може да се влюбиш в нов човек или неочаквано да откриеш, че друг град ти се струва много по-уютен, отколкото този, в който живееш сега. Можеш да поискаш да си смениш работата или даже да получиш възможност да осъществиш най-съкровената си мечта. Всичко това е абсолютно неочаквано и в тези изненади се крие най-добрата страна на живота. Научи се да пускаш това, което според теб трябва да бъде в живота ти, и се съсредоточи върху това, което в момента е в ръцете ти.

6. Хорското мнение
Възможно е да си била в отношения, които в един момент изведнъж престават да бъдат идеални. Случва се някакъв разговор и ти откриваш, че партньора ти не е съгласен с твоето мнение. Можеш часове наред да го убеждаваш в своята правота, като привеждаш стотици аргументи, за да погледне той на ситуацията по друг начин, но не фактите са това, което ще доведе до някакъв резултат. Съсредоточи се върху това, как реагираш на чието и да е несъгласие от твоя гледна точка.

7. Щастието на другите
Със сигурност ти искаш семейството и приятелите ти да бъдат щастливи, но никак не си способна да контролираш това. Можеш да им изпратиш забавно видео или да им предложиш заедно да излезете в отпуск, за да намалите напрежението, но със своите проблеми те трябва да се занимават самостоятелно. Ти трябва да се съсредоточиш върху собственото си виждане за света. Можеш да им помогнеш да видят добрите страни на живота си, но след това трябва да се отдръпнеш и да продължиш да се занимаваш със своите си дела. Помни, че не можеш да играеш ролята на съдба, на сватовница или на спасителка и не е нужно да носиш няколко свята върху раменете си.

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа