7 нормални женски навика, които едно време са били срамни

Карането на колело се е смятало за мръснишко, а физическата активност извън раждането на деца - забранена

21 Май 2020 г.

Викторианската епоха е била странно и интересно време. Тя е продължила от 1837г. до 1901г., а маниерите и етикетът по това време са били ужасно различни от днес, както можете да се досетите. 

Някои дамски действия, които намираме за съвсем невинни днес и ги правим всеки ден, са били смятани за абсолютно скандални, неприемливи и пошли.

Тогава е имало доста строг контрол върху поведението на жените, а те е трябвало да спазват доста правила, за да гледат на тях с добри очи и да не се "посрамят" пред обществото.

От правила в личната хигиена до начина, по който трябва да реагират на шеги - викторианската епоха не е било лесно време за една жена.

Ето за какво са наказвали жените тогава. Ще се изненадате, че това са неща, които днес правим напълно свободно и без да се замисляме!

1. Било е непочтено дори да се споменава дамското бельо - смятало се е, че дори споменаването на женското бельо може да предизвика нездрав интерес към интимните женски части. Когато все пак им се е налагало да говорят за бельото си, викторианските жени са казвали: "Това не са неща, за които се говори, скъпа; опитваме се да не ги споменаваме."

2. Смятало се, че е неправилно и дори опасно да си взимаш гореща вана - в тази епоха хората не са се къпали много често, защото са смятали, че водата лишава тялото от естествените му защити, което може да доведе до психични разстройства, треска или до нещо още по-лошо. Жените са били задължени да се мият със студена вода и да се търкат с гъби, напоени с малко оцет. Те не са имали право да се насладят на гореща вана, смятало се е, че къпането с топла вода може да ги доведе до лудост или до нечисти помисли.

3. Физическата активност за жени е била неприемлива - в началото на 19-ти век се е смятало, че жените е трябвало да пазят телата си само за една специална цел - раждането на деца. Врявало се е, че физическата активност е била опасна за жените. Това всъщност се е отнасяло само за дамите със знатен произход. Жените от народа не са били пазени от физически труд, дори напротив - използвани са много повече, заради по-ниското им заплащане.

4. Да зададеш въпрос по време на разговор, се смятало за неуместно - по правилата от 19-ти век се е смятало за неприемливо жена да задава въпроси по време на разговор. Хората тогава не са били сигурни какво би могло да обиди евентуалния събеседник, така че всичко, изричано от жените, трябвало да звучи просто като изказване, а не като въпрос. Ето защо жените са казвали "Надявам се, че брат ви е добре", вместо да питат "Как е брат ви?".

5. Карането на колело е било смятано за нещо много мръснишко - жените, които са карали колела, са били осъждани по 2 причини. Първо, за целта им е била нужна по-удобна дреха, приличаща на мъжки панталони, а обществото не одобрявало подобни своеволия. И второ - докторите смятали, че карането на колело може да възбужда дамите, а те трябвало да бъдат с чисти и невинни помисли.

6. Било е срамно да помолиш мъж да носи чантите ти - по това време поне е било лесно да се отървеш от мъж, който ти досажда - само е трябвало да го помолиш да вземе покупките ти. Смятало се е за срамно мъж или жена да носи много пакети и торби със себе си. Знатните дами са били задължени да се разхождат из града само с букет цветя или много малка кутийка в ръце.

7. Червилото е било предназначено само за жени с нисък морал - смятало се е, че гримът е нещо вулгарно и грозно. Било е прието да носиш малко пудра, но не и нещо друго. Само актрисите и проститутките са слагали грим по онова време.

Обекти Бг

Още от Да поговорим

Момиченце прегръща майка си. Снимка: Guliver / iStock

Мамо, дебела ли съм?

Важно е да предадем този урок на децата от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

6 начина да научим децата да бъдат добри хора

В определени ситуации интелигентните хора правят точните и важни решения.

Снимка: Shutterstock

7 „не“-та на истински умните хора

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Баба прегръща внучката си. Снимка: Getty

 

Ще разкажа всичко на баба

Най нови

Момиченце прегръща майка си. Снимка: Guliver / iStock

Важно е да предадем този урок на децата от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце прегръща майка си. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Мамо, дебела ли съм?

Научете дъщерите си колко е важно да се харесват

Това занимание е полезно и за сръчността на малчуганите.

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Да посрещнем Баба Марта

Този път ви предлагаме малко по-сложно занимание

Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Хрема, кашлица, болки в гърлото - какво стои зад феномена „често боледуващо дете”

Какви са възможностите за профилактика и лечение с хомеопатия

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

Да поговорим

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Понякога, за да не стигнете до конфликт, е достатъчно да предприемете няколко прости стъпки

Баба прегръща внучката си. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Ще разкажа всичко на баба

Защо 68% от децата по-често търсят съвет от баба, не от родителите

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Познаването на пола на бебето може да е наистина важно.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Защо е важно да знаем пола на бебето

По-ранното му откриване улеснява остатъка от бременността, но и помага на родителите да се подготвят за различията в растежа на момчето или момичето
-->