7 правила за общуване със свекървата

Които ще повлияят благотворно върху семейната хармония

13 август 2022 г.

Илюстрация: Shutterstock

Отношенията между родители и деца, създали свое семейство, са много привлекателни от разстояние. За тях се разказват легенди, а за обратните случаи – вицове. И вицовете щяха да бъдат много смешни, ако зад всеки не се криеше неразрешима житейска ситуация, която действително води до стрес и депресия както от страна на родителите, така и от страна на младото семейство.

И когато пръстенът проблясва на пръста и церемонията е свършила... как да делите мъжа си с майка му? Дори между любящите съпрузи има периоди на търкания, а какво да кажем за възрастен човек, който има определен жизнен опит и с право претендира за ролята на „още един родител“ в твоя живот?
Ето няколко правила, чрез които ще можете да построите коректни взаимоотношения със свекървата:

1. Започнете със себе си. Ако сте създала семейство със сина й, това не означава, че имате правото да постановявате свои правила в нейното семейство. Те благополучно са си живели много години без вас, като са изграждали свои (възможно и неразбираеми за вас) отношения. И тъй като вие сте дошла в тяхното семейство, приемете местните традиции. Отстъпете малко, за да постигнете повече.

2. Старайте се да я хвалите уместно. Дори свекърва ви да е много образована и да знае всички психологически ходове, обоснованата похвала в разумни граници е приятна на всеки. Говорете за достойнствата на свекърва си, особено в присъствието на мъжа и може да сте сигурна, че той ще й го предаде. Има едно правило – постарайте се да правите комплименти от сърце, в случая не е нужно лицемерие. И въпреки всичките й недостатъци, все нещо у свекърва ви трябва да е хубаво.

3. Показвайте уважение. Свекърва ви принадлежи към старото поколение, затова заслужава уважение. А след като е родила и отгледала мъжа ви, значи е и заслужено. Нямаше да сте семейство, ако именно тя не е била положила немалко усилия, за да порасне той такъв, какъвто сте си го представяла в момичешките си фантазии.

4. Правете подаръци. Задължително, когато има повод, и желателно от време навреме, когато няма. Дори незначителен или нискобюджетен подарък в нужния момент може да й донесе радост, а на вас – доброжелателно отношение.

5. Уважавайте свекървата като баба на децата си. Ако не сте в най-добри отношения със свекърва си, това не е повод да забранявате на децата да се виждат с баба си. Отношенията ви в никакъв случай не трябва да влияят на връзката с внуците. От нея децата ви ще научат много нови неща и е напълно възможно да са такива, каквито вие нито можете да им разкажете, нито да им покажете.

6. Поддържайте дистанция. Колкото и да е близо до семейството свекърва ви, очертайте границите на нейното вмешателство. Не е нужно да го правите със скандали, просто достатъчно вежливо й дайте да разбере в какви ситуации близостта ви е обоснована.

7. И най-важното – помислете за това, че след години и вие може да сте на мястото на свекърва си. Това ще ви даде сила да погледнете на ситуацията и вашите отношения със съвсем други очи.

Текст: kleo.ru

Коментари
Последни видеа