Ако сте майка на момиче

8 важни правила - от какво имат нужда дъщерите ни, което само ние можем да им дадем

10 Януари 2020 г.
Ако сте майка на момиче

Снимка: Guliver / iStock

Отговорността ѝ е огромна, защото тя е тази, която би трябвало да разбира дъщеря си най-добре от всички - най-близкият ѝ човек на света, най-добрата приятелка, жената-модел, която момичето да следва.

Как да не сбърка във възпитанието, как да бъде винаги в помощ, как да направи така, че да изгради доверие между двете? Ще се учудите колко трудно може да се окаже това, особено, когато детето стане на 11-12 години.

Може да се попита и така: от какво има нужда дъщерята, което единствено нейната майка може да ѝ даде?

1. Играйте с дъщеря си

Имате уникалната възможност отново да се върнете в детството и да поиграете на любимите момичешки игри – да возите кукли в количката, да ги повивате и приспивате в кукленското легло, да готвите обед на татко от пластмасови зеленчуци, да скачате на въже…

Съвместните игри сближават – неслучайно на тяхната основа са изградени повечето програми за тимбилдинг. А емоционалната близост е залог за хармонични отношения.

2. Възпитанието – без нерви, но категорично

Не ви се иска дъщеря ви да стане егоистка, или пък прекалено страхлива, нито да се забърква в неприятни истории с момчета или да се повлияе от лоши приятелки, с две думи – страхувате се как ще се развие момиченцето ви.

Затова се налага понякога да проявявате строгост и пределно ясно да обясните какво е добро и какво е лошо без да се нервирате и да назидавате. Пресичайте истериите, не се поддавайте на манипулации и говорете и на другите, които се грижат за детето – да не прекаляват с подаръците, с носенето на ръце и изобщо с разглезването. Възпитавайте момичето в самостоятелност и независимост.

3. Не пренасяйте своя опит на дъщеря си

Снимка: Guliver / iStock

Тя, разбира се, прилича неимоверно много на вас, но расте в съвсем друго време, в друга обстановка и с други родители. Освен това тя е съвършено уникална личност, затова забравете за своя опит, освен тези важни житейски уроци, които могат да я предпазят от опасности.

Например, ако вие сте плакали в детската градина и всеки ден са звънели на майка ви да ви прибира спешно, защото не искате да стоите там, не е задължително и с вашето момиченце да се случи така – на него може да му хареса и да ходи с радост на градина всяка сутрин.

Ако на 13 години сте изживели нещастна любов към някой ученик от горните класове, няма причина да вярвате, че точно така ще стане и с дъщеря ви. А ако се случи, това ще бъде друго момче, и може би ситуацията ще е съвсем различна – не мислете, че и детето ви ще бъде нещастно влюбено както е било с вас.

Затова помислете добре, преди да се забраните на дъщеря си да се пързаля с кънки, защото вие като малка сте си счупили крака по този начин. Или да не удовлетворите молбата ѝ да кандидатства в музикално училище, защото на вас не ви е провървяло с цигулката.

4. Не разрушавайте доверието ѝ

„Най-добрият начин да разберете, дали може да имате доверие на някого, е да му се доверите."

 Ърнест Хемингуей

А недоверието е най-разпространения проблем в отношенията между деца и родители. Именно затова идеалната майка е тази, на която можеш да кажеш всичко. Тя няма да ти се скара, няма да критикува, няма да се присмива на твоите чувства и мисли. Няма да сподели твоите тайни с никого. Ще ти съчувства, ще бъде винаги до теб и ще ти даде ценен съвет, ако я попиташ. От тази майка няма смисъл да криеш нищо.

Снимка: Guliver / iStock

5. Учете я да помага вкъщи

Хубаво е, когато бъдещата жена и майка обича да готви и го умее, дори да са съвсем прости ястия, да се грижи за чистотата и реда в дома, да може да зашие някое копче, да глади…

Разбира се, че можете да направите всичко това и сами, докато момиченцето ви гледа филм по телевизията. Но не е възпитателно, затова никога не отказвайте, ако дъщеря ви предложи да помогне, а я учете да помага в домакинската работа - дори да е за съвсем елементарни неща отрано – още от 2-3-годишна.

На тази възраст децата се стремят да подражават на големите във всичко и обичат да помагат.

Снимка: Shutterstock

6. Изградете ѝ правилна нагласа към образа на идеалния мъж

Момичето от малко е хубаво да има правилна представа за това какъв е свестният мъж. Ако малкото дете мисли за баща си, брат си или по-големия си брат като за голям авторитет, не критикувайте пред нея този човек, не се изказвайте лошо за него.

Фрази като: „Не повтаряй моите грешки, не се свързвай с такива като твоя баща“ могат сериозно да травмират момичето. Направете обратното – подчертавайте неговите достойнства и положителни черни, като този идеален образ е близък с реалността. Защото, ако акцентирате на неговата перфектност, рискувате да възпитате принцеса, която цял живот ще чака своя принц на бял кон.

7. Не бъркайте ролите

Някои майки много държат да бъдат приятелки с дъщерите си и се стремят всячески към това – държат се детински, или водят момичето навсякъде със себе си.

Друга разпространена майчинска грешка е изискването момичето да разказва на майка си всички подробности от живота, дори незначителни детайли. Позволете на дъщеря си да си има своите тайни, които ще споделя само с приятелки и връстници, да си има свое хоби и пристрастия, лично пространство и време.

Ролята на майката е особена – тя не е само приятелка, но и учител, съветник... И смисленото е да се придържа към всички тях.

8. Поддържайте емоционален контакт

Проявите на родителска любов, грижа и подкрепа са важни за всички деца – и за момчета, и за момичета. Просто помнете това – дъщеря ви никога няма да забрави усмивките, нежността, целувките ви, следобедния сън заедно…

Надежда Зарочинцева, detstrana.ru

Адаптация Марина Атанасова

Да поговорим

Дъщеря ми е много избухлива

Да поговорим

Ако искате дъщеря ви да има успех, забранете някои думи

Да поговорим

12 важни правила при отглеждането на дъщеря

Да поговорим

21 въпроса, които дъщеря ви наистина иска да ѝ зададете

Още от Да поговорим

Майка и син говорят. Снимка: Shutterstock

С какво да занимаваме подрастващите през лятото

Повечето малчугани се сещат за водата точно преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Много хора приемат любовта си за даденост.

Снимка: Shutterstock

8 основни разлики между зрелите и незрелите връзки

Снимка: Shutterstock

4 ключови въпроса, преди да дойде бебето

Ламин Ямал. Снимка: Instagram

 

Ламин Ямал: младата футболна звезда на Евро 2024

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж носи на ръце жена си. Снимка: Guliver / iStock

Неймар. Снимка: Getty

 

Заедно

Неймар стана баща за трети път

Нападателят на “Ал Хилал” има дъщеря

Майка и син говорят. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво да занимаваме подрастващите през лятото

30 хитри идеи в помощ на родителите на тийнейджъра

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Повечето малчугани се сещат за водата точно преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Има доста по-сериозна причина от жаждата да правят точно това

Мъж и жена спорят. Снимка: Getty 

Здраве

10 начина да намалите стреса си като родител

Отложете всичко, освен любовта. И не забравяйте да дишате дълбоко

С тези образи могат да се справят дори съвсем малките!

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Приказни русалки

Чудесни шаблони дори за най-малките