Детство на стори

Пет начина, с които може да навредите на детето си публикувайки негови снимки в социалните мрежи

12 февруари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

В свят, в който „инфлуенсър“ звучи все повече като професия, а не като вирусно заболяване, е нормално да споделяме всякакви щури моменти с децата си в социалните мрежи. Разбира се, Imstagram и Facebook могат да бъдат полезни с родителските общности, от които можете да получите съвет и подкрепа при евентуален проблем. Роднините ви в Австралия със сигурност ще ви се разсърдят, ако от съображения за сигурност свалите снимките на детето си от първия му медал по художествена гимнастика, или от рожденните дни.  

Какво количество споделяне е „прекалено“ и може ли социалната мрежа да постави децата ни в риск?

Jelliesapp.com ви дава пет повода за размисъл, преди да натиснете бутона „Публикувай“.

1. Нарушавате личното пространство на детето

Малките деца нямат никаква идея какво споделят родителите им за тях в социалните мрежи, но това се променя около петата им годинка, когато започват да развиват чувство за индивидуалност и се впечатляват все повече от мнението на околните за тях.  Личното им пространство става фактор, с който трябва да се съобразите – детето може да се засегне, ако види, че мама е споделила кадър с беззъбата му усмивка или първия му опит да се окъпе в шоколад и сладолед едновременно.

Споделянето на такъв тип съдържание може да създаде у детето усещнето, че то няма правото да бъде годподар на собственото си тяло и чувства.

Реално децата нямат шанс да тропат с юмрук по масата, когато решите да шернете комичен момент от къпането им във ваната. Те нямат думата и по социално-политическите послания, които родителите могат да прикачат към снимките им. Едва ли едно тригодишно момченце ще протестира, ако му сложите тениска със слогана на президента, който искате да бъде избран, а тя вземе, че стане вайръл.

2. Давате оръжие в ръцете на насилник

Винаги си представяйте какви биха били реакциите на другите към снимката, която публикувате. Ако на вас ви се струва смешен опита на сина ви да се дегизира като Батман и Хари Потър в едно, недоброжелатели могат да ползват тази закачка срещу детето ви и като поотрасне да го набедят за зубър и дечко, който още врява в магически пръчки и прилепи-супер герои. Много е вероятно една шега от семейния ви кръг да докара нежелан прякор на детето ви и да превърне живота му в училище в малък ад.

И тук не говорим само за списъка ви с приятели в социалните мрежи – светът е пълен с анонимни хейтъри, които безсърдечно мачкат всичко по пътя си, дори невинното детско изкуство. Вижте торнадото от негативни коментари под някое клипче с детско изпълнение в YouTube и си помислете дали сте готови да влезете в такава порочна спирала на комуникация с непознат комплексар, който е взел детето ви за мишена.

3.Създавате предпоставки за саботаж на бъдещето

Трудно е, да не кажем невъзможно, да контролиаш информацията, след като е постната онлайн. Не можете да спрете някой, който иска да направи скриншот на публикацията ви, и да я използва извън посочения от вас контекст. Изтритите от вас сторита, постове и снимки могат да изчезнат от профила ви, но не и от интернет.  В този смисъл, дайте си сметка как месетйки детството на сина или дъщеря ви в Instagram ще се отрази на живота им какот възрастни. Алгоритмите на Google съхраняват всичко, споделено от вас, а ако детето ви стане публична личност, и най-безобидните кадри могат да дадат храна на жълтите вестници. Друг аспект на проблема могат да бъдат потенциланите работодатели, които са на един клик разстояние от дигиталната биография и профилите на децата ви.

4. Оставяте жокер за похитиели

Дигиталното отвлицане е вид кражба на самоличност. Случва се, когато недоброжелател свали детска снимка от социалните мрежи и започне да я репоства с друго име и характеристики, често представяйки детето за свое. Историята е пълна с такива случаи. Снимките на наследниците ви също могат да бъдат свалени и за целите на „Игра на бебета“. В нея кадрите оживяват със самостоятелни акаунти и фалшива информация за детето, като похитителя често отговаря на коментари от негово име.

5. Привличате опасни хора

Детските снимки и видеа понякога осъмват в притеснителни сайтове и форуми за възрастни, някои от тях откровено порнографски.

Не бива да забравяте, че споделеното от вас съдържание индикира къде живее детето, кои са любимите му места за игра и кое училище посещава. Всяко тагване на локация може да даде основание на взевъзможни агресивни типове да тръгнат по следите ви. Това е особено опасно при семейства, които се разделят и са в люта битка за попечителства, или се опитват да избегнат прояви на домашно насилие.

 

Коментари
Последни видеа