Искам да стана пожарникар! Или балерина! А защо не президент!

За какво обикновено мечтаят децата и защо много често в определена възраст мечтите се припокриват

26 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Защо повечето малки деца мечтаят да бъдат пожарникари? Какво стои зад желанието им да бъдат футболисти, пилоти, инженери, но никога бащи на пълен работен ден? Отговарят италиански психолози!

Снимка: Shutterstock

Защо децата мечтаят да бъдат пожарникари (футболисти и т. н.)

Ако сте родител, знаете, че е трудно да се надникне отвъд половите стереотипи. Има хора, които се стремят да правят по-малко разграничения между онова, което е за мъже и другото – за жени, на това учат и децата, като целта е от ранна възраст да се насърчи равенството между половете. Други родители обаче предпочитат децата им да си играят на игри за момичета и на такива за момчета.

Независимо от кой тип сте вие, най-вероятно в една определена възраст ще се сблъскате с мечтите на децата. А те са строго фиксирани полово (без никаква задна умисъл) и учудващо еднакви за малките момченца и момиченца. Момченцата мечтаят да станат пожарникари, футболисти, астронавти, боклукчии и дори президент – на САЩ например. Докато момиченцата биха искали да бъдат балерини, певици и т. н.

Има ли различия между половете

Има хора, които твърдят, че не можем да се преструваме, че различията между половете не съществуват: мъжете и жените са различни и трябва да имаме това предвид. Но за съжаление далеч не е така, поне що се отнася до мечтите и това, което детето иска да прави, когато порасне.

Тези аспекти всъщност са повлияни от културата и обществото. Неслучайно мнозина вирват носове при думата „кмет“, „адвокат“, „президент“ - това са професии, които някога са били изключителен прерогатив на мъжете. Но щом има жена полицай, защо да няма и жена пожарникар? Така че, ако се чудите защо децата мечтаят да бъдат пожарникари или футболисти, а не учители или стюардеси, лесно е и сами да си отговорите на този въпрос, казват психолозите.

Футболист, пожарникар, президент на САЩ или инженер

Всички те са типично мъжки професии, нали? В продължение на десетилетия, ако не и векове, някои занаяти са били изключителна „собственост“ на мъжете и културата, карайки децата да вярват, че могат да преуспеят само чрез определени професии. Да станат например, футболисти, защото футболистите печелят много, просто докато ритат топката, или да бъдат пожарникари, понеже асоциират тази професия със силни и смели мъже. А защо не и президент на някоя голяма и силна държава, тъй като свързват това с отговорност, или пък инженер, защото мъжете имат математически и прагматичен ум.

Това са само част от причините, поради които малките момченца избират тези професии. От друга страна е обществото, потопено в стереотипи, и възпитаващо мъже, които трябва да печелят и, никога да не плачат.

Снимка: Shutterstock

Придържане към половите стереотипи

Какво обаче бихте казали на момчето, ако то ви изненада с желанието си, когато порасне да стане баща, да се ожени за богата жена, да бъде учител, да се грижи за деца или възрастни хора, да бъде стюардеса или дори секретарка? Първосигналната реакция на мнозина би била вероятно: „Не, но това са женски работи!“.

Нищо не може да бъде по-грешно от точно такъв отговор. Както при момичетата, момчетата не трябва да бъдат възпрепятствани да изразяват себе си по начин, който желаят, да изпитват емоции и да експериментират. Ако на сина ви му харесва идеята да бъде секретарка, оставете го да мечтае. Ако иска да се грижи за възрастни хора, ами нека прави това! Никой не казва в този момент, че то вече е поело по въпросния път. Най-вероятно мечтите му ще се променят многократно, докато стане време да избира своето поприще. Но в този момент за него е полезно да развива въображението си и да мечтае смело. Затова – не го спирайте и не го вкарвайте в граници, съветват експертите.

Половите стереотипи в мечтите са резултат от едно изкривено общество, което оказва натиск върху мъжете да бъдат успешни в работата и да печелят много, а върху жените да бъдат отдадени майки и съпруги. Ето защо децата мечтаят да вършат само „уау“ работа, в която се възприемат като наистина успели мъже.

Няма нищо лошо в това момчето да мечтае да бъде пожарникар, но много пъти това е мечта, която е резултат от общество, основано на стереотипи. Нека децата мечтаят да бъдат каквито искат, имат време да променят мнението си!

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа