Как да говорим с децата за войната

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат за тази наистина трудна и тежка тема

07 Март 2022 г.
Как да говорим с децата за войната

Снимка: Shutterstock

Знаете ли какво да кажете на 4-годишния малчуган, който неочаквано ви попита: „Какво е това война?“ И имате ли правилен отговор за по-голямото, видимо разтревожено дете, когато ви каже: „Ако войната дойде у нас, татко и батко ще заминат ли да се бият? Ще останем ли живи?“

Трудни въпроси с още по-трудни отговори. Има ли начин да говорите на тази тежка тема с децата, без да ги натоварите с негативни емоции или притеснения?

Защо е важно да не неглижирате този разговор

Най-лесно разбира се, е да отклоните темата и насочите в друга посока детето. Особено при малките, това може да се случи много лесно. Но не е правилно. Защото въпросът си остава в детската глава и ще бъде зададен отново или ще доведе до още по-голямо притеснение, когато малкото не получи отговор.

Така че говоренето с децата на трудни теми като войната е трудно, но и задължително. Важно е, защото малките деца и тийнейджърите неизбежно се сблъскват с този проблем, било то от дочуто от родителите или телевизията, прочетено в интернет или коментирано в училище.

Има начини да се говори за войната с децата, без те да бъдат допълнително наплашени, казват експертите. Но не трябва да отлагате разговора, ако бъдете изненадани с такива въпроси.

Снимка: Shutterstock

Как да обясните войната

Това, което се случва в момента в Украйна, със сигурност не засяга само възрастните. Засегнати са също децата и тийнейджърите. Те дочуват части от разговорите на големите, виждат смущаващи кадри в новините или в социалните мрежи. Колкото по-големи са децата, толкова по-вероятно е войната да бъде и тема за разговор с техните приятели. Снимки и видеа се гледат в междучасието или се коментират в чатовете.

Войната в Украйна може да бъде усетена като нещо далечно (все едно се гледа филм) или по-близко (осъзнавайки, че сме всъщност много близо до воюващите страни). А може да имате роднини, приятели или познати, които живеят или са родом от Украйна, което прави случващото се още по-реално. Войната със сигурност тревожи децата и тийнейджърите, буди страхове и повдига много въпроси. В същото време те все още нямат стратегии за справяне с трудни ситуации, така както имат възрастните. Децата се нуждаят от подкрепата на своите родители, за да могат да обработят случващото се.

Какво да кажете на децата

Трудна задача е да бъде обяснено на малките какво се случва по време на война, без те да бъдат паникьосани. Може да се очаква да ви попитат защо се води война. Най-бързата реакция на възрастните е да отговорят, че не знаят точно и вероятно има различни причини. Но нито една не оправдава човешките загуби, които всяка война носи със себе си.

Как родителите могат да обяснят войната на децата също така зависи и от възрастта на малчуганите и етапа на тяхното развитие. Едно от възможните обяснения може да бъде, че има политици, които се стремят към власт и които са готови да използват насилие, за да завладеят други държави или да продължат своите интереси.

При всички случаи по-малките деца ще разберат по-добре какво означава войната, ако родителите им я опишат като лоша кавга между възрастните. В същото време трябва да се подчертае, че насилието никога не е решение.

Войната тревожи децата и буди страхове

Но и повдига много въпроси. Със сигурност у дома имате атлас или карта на света, и може да разгледате заедно къде се намират Украйна и Русия. Възможно е географската близост да породи въпрос дали тази война „може да дойде и у нас?“ В този случай е полезно да се обясни, че на този етап страната ни не участва в тази война, а се стреми да помогне на бягащите от войната, които са напълно невинни.

Родителите могат да разкажат и за други войни по света и за хора, които се налага да напуснат страната си, за да търсят закрила като бежанци.

Снимка: Shutterstock

Полезни съвети за родителите

Не подценявайте страха на децата, а го приемете сериозно и ги информирайте по подходящ за възрастта им начин. С по-малките говорете единствено, ако те самите попитат. Жестоките подробности трябва да се избягват.

Ако децата се притесняват и задават въпроси, отговорете честно и не се опитвайте да доукрасявате разказа си. Важно е като родители да им вдъхнете спокойствие и увереност.

Оставете децата да изразят емоциите си. Утешавайте и ги прегръщайте, когато усетите, че те имат нужна от това. Тяхната интуиция е непогрешима и когато родителите се притесняват за нещо, децата първи усещат това. Така че е важно вие също да бъдете спокойни, за да предадете това и на децата.

Не превръщайте тази тема в табу, а изразете притесненията си с подходящи за децата думи.

С тийнейджърите може спонтанно да започнете разговор на тази тема и да ги попитате сами какво мислят по този въпрос. Попитайте по-големите деца какво знаят или са чули по темата, какво са видели или прочели, и дали е достоверен е източникът им на информация.

Не се страхувайте да обсъдите тревожните снимки или видеа. Коментирайте също игри, книги и филми на военна тематика. Това може да помогне на младите хора да си обяснят по-лесно случващото се.

Ако децата искат да помогнат с нещо – подкрепете ги. Може заедно да запалите свещ за невинните жертви във всяка една война, да дарите вещи или пари за нуждаещите се. А най-малките могат да напишат писмо или да направят рисунка, с която да покажат своята съпричастност към пострадалите връстници.

Ако войната е гореща тема във вашето семейство, трябва да се опитате да се разсеете малко, защото напрегнатият тон се предава и на детето. Пробвайте да се разведрите и излезете заедно сред природата или направете нещо интересно, което да ви освободи от натрупаното напрежение.

По материали от Projuventute

Да поговорим

Родителите – обсебени от мисълта да правят децата си щастливи

Да поговорим

13 неща, които родителите на психически силните деца не правят

Да поговорим

Най-важното, което трябва да знаете за детските въпроси

Още от Да поговорим

С правилната комбинация от разнообразни елементи можете да създадете множество стилни и функционални тоалети за всеки повод.

Снимка: modivo.bg

Изкуството на стила – как да създадем незабравима визия?

Момиченце прави първи самостоятелни стъпки. Снимка: Getty

 

Любопитството на бебето расте всеки ден, то вече ходи

Жена гледа отегчено по време на секс. Снимка: Getty

Той със сигурност ви изневерява: още 10 странни сигнала

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Защо бебето плаче

Мобилните телефони не трябва да влизат в леглото.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които нямат място в спалнята ви

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

С правилната комбинация от разнообразни елементи можете да създадете множество стилни и функционални тоалети за всеки повод.

Снимка: modivo.bg

Дете, което се храни с апетит. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което се храни с апетит. Снимка: Getty

Здраве

Ако бебето е с атопичен дерматит, изследвайте нивата на имуноглобулин Е

Плесени и акари са най-чести причинители на алергии, обяснява д-р Мустаков

Момиченце прави първи самостоятелни стъпки. Снимка: Getty

 

Здраве

Любопитството на бебето расте всеки ден, то вече ходи

Как да стимулирате сетивата му от 10 месеца до навършване на първата година (част 4)

Жена гледа отегчено по време на секс. Снимка: Getty

Да поговорим

Той със сигурност ви изневерява: още 10 странни сигнала

Не разчитайте на очевидните признаци, проверете дали в живота му не се е появила друга (част 2)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо бебето плаче

Вижте какво се опитва да ви каже вашето мъниче по този начин

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Здраве

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Ракът се дължи на генна мутация, но не знаем дали алкохолът, слънцето, стресът в офиса могат да я отключат, обяснява д-р Перчева

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

Здраве

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Какви нови умения придобива в следващите 2 месеца и как да стимулирате сетивата му (част 3)

Мъж и жена се целуват зад щорите. Снимка: Getty

 

Да поговорим

10 неочевидни признаци, че той ви изневерява

Проверете своя партньор (част 1)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Заедно

Който обича