Как да направите децата си добри приятели

Ето няколко работещи стратегии, които ще ви помогнат да преодолеете съперничеството и ревността

12 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Родители, които имат повече от едно дете, винаги се сблъскват с редица въпроси, свързани с особености на възпитанието.

Когато децата са две и повече, остро се срещаме с проблема за съперничеството, ревността и с това нещо трябва да се направи. Този въпрос е особено актуален в семейства, в които растат деца от един пол.

Снимка: Shutterstock

При две момчета

Всичко зависи от разликата във възрастта. Ако са близки по възраст, то задачата ви е да сведете до минимум желанието им за съперничество. Единият е на годинка, другият – на две – между момчетата не съществува особена ревност, но най-честата грешка на родителите е да ги възпитават еднакво. Играчките са еднакви, леглата – идентични, подаръците – също.

Важно! Въпреки малката разлика във възрастта, не забравяйте, че вашите момчета са съвсем различни хора, с различни желания и потребности.

Какво да правите обаче, ако едното момче иска количка, а другого конструктор? Не е редно да купувате от всичко по две, „за да не се карат после“. Това е много добра възможност да научите децата да правят компромиси. Ако на едното му е доскучала играчката и иска да поиграе с тази на брат си, предложете им да се разберат самостоятелно – този хубав навик ще им остане и занапред във времето и ще им помага много, когато не сте до тях.

При братя с по-голяма разлика във възрастта до съвместни игри се стига по-рядко, тъй като децата имат съвсем различни потребности. Но се пригответе за чести оплаквания, защото по-малкото дете ще търси постоянно вниманието на по-голямото, докато по-голямото или няма да има време за него, или просто ще изпитва досада.

Важно! Не настоявайте и не казвайте: „Ти си по-голям, трябва да поиграеш с брат си.

Именно това „ти си по-голям“ най-често провокира нежелание за съвместни игри. Всяко дете трябва да има свое лично пространство и лично време, а от вас зависи да покажете как те да зачитат всичко това. Но пък може да им организирате съвместна игра, която да бъде интересна на всички.

При две момичета

Момичетата са родени съпернички! Дори и като по-малки или с близка разлика във възрастта, те ще се стремят да доказват своето лидерство.

Важно! В никакъв случай и по никакъв признак не ги делете. Когато подчертаете нещо красиво в едното момиче – дълги мигли или хубава коса, вие автоматично провокирате другото, което започва да се чувства зле, защото то не притежава същите качества.

Да хвалите момичетата несъмнено е необходимо, но трябва да се научите да го правите правилно, като не подчертавате изключителните им качества, а одобрявайки постъпките им.

Важно! Никога не сравнявайте сестрите!

Да, едната може да се учи по-добре, но не трябва да я давате за пример на другата, така ще предизвикате обратната реакция – негативизъм и озлобеност.

Снимка: Shutterstock

Ако са момче и момиче

Тук ще срещнете проблеми, типични и за единия, и за другия пол. Сработването също е една идея по-трудно, поради различията помежду им. Но не е невъзможно.

Съперничеството и ревността са присъщи както за момичетата, така и за момчетата. Но има още един момент, който родителите често пропускат: малките често се превръщат в сянка на големите, а не трябва. Не е добре да опитвате да направлявате малкото дете да върви по стъпките на батко си или кака си, защото то може да има съвършено различни интереси и заложби.

В този списък влизат и дрехите, предавани по наследство, както и общия приятелски кръг.

Помнете, че всяко дете е уникално и съвсем по силите ви е да развиете силните му страни, без да подценявате интересите на другото дете.

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.