Как да научите децата да уважават правилата

По-добре ли е да бъдете авторитарни или позволяващи всичко родители

13 октомври 2022 г.
Как да научите децата да уважават правилата

Снимка: Shutterstock

Децата трябва да спазват и уважават правилата, по това две мнения няма. Но как да ги научите на това? И кой модел на родителство е най-полезен именно от тази гледна точка: авторитарния на поколението на нашите баби и прабаби или необузданата вседопустимост на днешните млади майки и бащи?

„Да възпитаваш, означава да накараш някого да прави нещо, но без да го задушаваш. Обичта и укорът имат еднакво значение“, твърди Джовани Болеа, баща на съвременната детска невропсихиатрия.

Много често обаче е истинско предизвикателство да бъдете чути от детето. Нещо повече – то да спази правилата, които сте наложили.

В същото време децата се нуждаят от ясни и точни правила, съобразени с тяхната възраст. Наказанията и подкупите категорично не помагат. Всъщност те имат нужда от едно единствено нещо, за да започнат да се съобразяват - потвърждение на любовта ни.

Ето и няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да научите малките да уважават правилата сравнително лесно и без да изпадате в крайности.

Снимка: Shutterstock

Бъдете ясни и точни

„Детето е активна сила и има нужда от някаква регулация на поведението. Но всяко правило трябва да бъде съобразено с конкретната възраст. При 3-годишните например, правилата не бива да надвишават 5-6 и да са такива, които се отнасят до ежедневието им. А не 20, което би ги затруднило и вкарало в процес на инатене и отричане“, съветва Джулиана Франкини, психолог и психотерапевт.

Например – детето трябва да си ляга най-късно в 21 или 22 часа вечер или искате да си изяде супата за обяд, да поздравява по-възрастните любезно и да си прибира играчките в коша след игра. Всичко това трябва да бъде обяснено буквално, ясно и точно.

Разбира се, видът и броят на правилата, зададени от родителите, се променят по време на растежа. Но е важно да бъдат адекватни спрямо възрастта на малчугана.

И не забравяйте, че когато децата са малки, всичко се върти около играта. И 500 пъти да повторите нещо, детето няма ви чуе, ако не бъде казано по-правилния начин. Но пък, ако вкарате правилото в игра, ще успеете да го наложите много бързо, леко и приятно.

Също така е важно да бъдете добър модел на подражание. Няма как да накарате детето да си изяде супата, ако стоите прави до него и дъвчете сандвич, нали?

Бъдете последователни

„Последователността е основното правило за всеки родител“, смята Джулиана Франкини. Според нея една от най-честите грешки на възрастните е поддаването на капризите и оплакванията на малките, с цел да се избегне някаква драма. А това пречи на възпитаването в спазване на определени правила.

Това не означава да бъдете „твърди“, но е важно да поставите ясни и разумни граници, без да се налагате и притискате детето. И освен това е задължително и двамата родители да бъдат на едно мнение по въпроса с правилата. Иначе малкото съвсем ще се обърка кого да слуша и какво е правилното поведение.

Не давайте твърде общи правила

Децата просто не разбират неясните и прекалено общи изискания. „Трябва да посочите точно какво очаквате и да бъдете максимално практични, за да ви разбере то“, казва Франкини.

Класическото „Бъди добър!“ няма никакъв смисъл, тъй като не дава указания, а създава объркване. По-правилно е да кажете: „Без ругатни“, „Внимавайте в училище“, „Лягай си в 9“ – това вече са ясни послания. Освен това е добре да се придържате към правила с положителна стойност – като „Подреди стаята, моля!“ вместо „Не разхвърляй!“.

Не крещете, а говорете спокойно и по-тихо от обичайното

Понякога родителят инстинктивно повишава глас, когато детето крещи и започва да му говори със същия тон. Така то няма да ви чуе по-добре. Точно обратното – ако понижите гласа си и говорите спокойно и по-тихо от обичайното, детето ще спре, за да разбере какво му казвате. И това постепенно ще размие гнева му и то ще се успокои. А като крещите вие автоматично се превръщате в заплаха и то ви възприема като „злата вещица“, тъй като се задейства механизъм на самозащита.

От друга страна, понижаването на тона на гласа е успешен метод за успокояване на обстановката, тъй като предлага нов начин за комуникация, различен от крясъците.

Когато детето е ядосано, прегърнете го и му кажете, че го разбирате. Но все пак го изпратете в леглото. „Ако запазим спокойствие, ние предаваме идеята, че гневът може да се управлява по много начини“, обяснява психологът.

Изправени пред гнева на детето, добре е да се поставите за миг на негово място и да съпреживеете неговия проблем. Това ще ви даде идеи как да преодолеете момента и възможност да го научите да се справя с емоциите си, което пък е много полезно за него в дългосрочен план.

Експлозивният гняв плаши и самото дете. Когато знае, че възрастният разбира какво чувства и му дава полезен отговор, то ще бъде много по-склонно да приеме предложението или поне да намали напрежението.

Запазете спокойствие

Има случаи, когато ситуацията сякаш излиза от контрол. И тогава е наистина трудно за родителите да запазят спокойствие. А трябва!

„Грешка, която трябва да избягваме, е да възприемем същото поведение като нашето дете: ако то крещи, вие крещите повече от него. Възрастният има други ресурси и способности. Например, с малко хумор, може много лесно да предадете важно послание на детето, отколкото ако паднете на неговото ниво“, обяснява Франкини.

Хуморът определено е ресурс, който трябва да използвате, защото той работи незабавно и освен това учи малчугана на положителни преживявания. Но за да се случи, на първо място трябва да се научите сами да запазвате спокойствие, каквото и да става.

Добър подход е да избягвате критичните ситуации, за да не се стига до подобни моменти. След детска градина и училище например, детето със сигурност е уморено и това не е най-доброто време да пазарувате заедно, защото то ще иска всичко, което види, ще крещи и ще се тръшка.

Снимка: Shutterstock

Научете се да общувате емоционално

Много важна е способността да се предават чувствата и емоциите. Възрастният трябва да умее да разпознава тези на детето и в същото време да му предава своите, без да го мами. Честността в този случай е от съществено значение.

Ако сте разстроени, защото детето се е тръшкало в магазина, трябва да му признаете как се чувствате. И да обясните коя е причината и как би могло да бъде поправено това. Така вие му казвате какви са вашите емоции, обяснявате кое е довело да се чувствате по този начин и в същото време давате решение за следващ път, за да се избегне нещо подобно.

Не е правилно да се карате на детето или да го утешавате, тъй като това са противоречиви послания за него и то няма да знае кое е правилното поведение.

Вместо наказание, оставете детето само за десетина минути

Ако у дома се случи детето да прояви каприз, да се тръшка или да наруши по неприятен начин установеното правило, не го наказвайте – няма да ви разбере. По-добрият вариант е да го оставите в някоя от стаите за десетина минути само, като му обясните, че това е за да се успокои, но след като минат минутите заедно ще направите нещо интересно. Така то получава възможност за справяне с емоциите и в същото време има алтернатива за времето „след това“, която му помага да започне да мисли в друга посока. „Но това оставяне не бива да надвишава десет минути“, предупреждава експертът.

По този начин детето се научава и да понася търпеливо чакането, което пък е полезно за него в следващите етапи на растежа.

Не сравнявайте и не изнудвайте – не е полезно за децата

Според психолога заплахите, сравненията с всички „по-добри“ деца и моралното изнудване (или още по-лошо - телесно наказание) не работят в полза на детето, тъй като приемането на правилата вече става на базата на страх и унижение.

За малчугана е много по-полезно да чуе „Браво!“, след като се е справил с нещо, отколкото преди това да го унижавате. Когато детето бъде похвалено за своите усилия, то само започва да се стреми да спазва правилата, за да получи следващия път отново похвала. Така му изпращате положително и силно стимулиращо послание и то ще иска да повтори спонтанно направеното.

Така е, защото детето чувства, че е зарадвало родителите си и си създава механизъм, чрез който се стреми да възпроизведе правилния модел на поведение. „Нека не забравяме, че децата ни обичат повече, отколкото си представяме, и искат да ни направят щастливи“, подчертава психотерапевтът.

Не забравяйте да им показвате обичта си

Вълшебната формула за възпитание и отглеждането на здраво и щастливо дете е именно обичта. Колкото повече показвате на малките, че ги обичате, толкова по-спокойни и уверени ще бъдат те.

„Потвърждението на любовта е жизненоважно за растежа на децата. И не само за тях. Всички ние искаме да чуваме, че сме обичани“, казва психотерапевтът.

По материали от Nostro figlio

Да поговорим

5 правила за хармонично съжителство

Да поговорим

5 правила при вземането на решения, които улесняват живота

Да поговорим

5-те най-прости и важни правила, за да възпитате добро, щастливо и психическо издръжливо дете

Още от Да поговорим

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Детето изпитва тревожност и тъга

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Този тип отношения подкопават доверието на другия.

Снимка: Shutterstock

Негинг – подлата тенденция за запознанства

Полезно е да научите детето да проявява щедрост.

Снимка: Shutterstock

4 начина да научите детето на щедрост

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото