Как да научите детето на грижа за околната среда

4 лесни правила, които започват с личния ви пример

26 октомври 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Лятото е чудесно време, в което може да вършите много добри дела сред природата – за себе си, децата и за целия свят. С какво започва екологичното просвещение на семейството разказваме в четири точки:

Събирайте боклука разделно
Струва ви се, че е нереално. Въображението ви рисува тонове с пакети, които сортирате с часове на средата на кухнята и всичко замирисва ужасно. Всъщност е по-просто, отколкото изглежда. Просто трябва да започнете. Дори с батерии или крушки.

Недейте изведнъж да се хвърляте да разделяте целия боклук, но батериите и крушките са друга работа и е по силите на всеки.  
Другото, лесно за събиране отделно, е хартията, пластмасата и стъклото – контейнери за тяхното изхвърляне има вече до почти всеки дом.

Давайте на вещите втори живот
Ако имате здрави дрехи и обувки, от които искате да се отървете, има много начини за това: дайте ги за благотворителност, продайте ги в интернет (или ги подарете), дарете ги на някоя църква.
Дрехи, които не стават за носене, занесете в H&M, които ги рециклират, а срещу тях ще получите талон за пазаруване с отстъпка.

Събирайте боклук навсякъде
През цялото време се оплакваме колко е мръсно навън – в парковете, градинките, по тротоарите. По-продуктивно е да променим ситуацията. Както се казва, ако искаш да промениш света, започни със себе си. До вас се въргаля пластмасова бутилка или празна чаша от кафе? Ами, изхвърлете я. Детето иска да си изхвърли опаковката от сладоледа на поляната? Спрете го.

Когато отивате на пикник или дори на плаж, взимайте със себе си една торба за боклук и няколко чифта ръкавици – със сигурност ще има боклуци, а така хем ще дадете пример на децата и ще ги включите в чистенето, хем ще направите мястото по-приятно за всички.

Следете за дребните неща
Дяволът се крие в детайлите и детето внимателно наблюдава не само как изхвърляме боклука, но и как изразходваме природните ресурси.
За да дадете добър пример:
- спирайте водата, когато сапунисвате чиниите;
- не оставяйте светната лампа напразно;
- пускайте пералнята само, ако сте събрали нужното количество дрехи;
- откажете се от използването на полиетиленови пликове за еднократна употреба.

Алтернатива са платнените чанти, които са много удобни. В краен случай еднократните пликове можем да заменим с многократни, които се продават в някои от големите вериги магазини. Те са по-обемни и много удобни за пренасянето на всякакви вещи и хранителни продукти, а освен това ще издържат много повече от година.

Текст: Олга Гаврилова/letidor.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа