Как да не се превърнете в побесняла домакиня

Няколко начина как да направите крачка встрани от битовизмите

29 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Мъжете често уж се шегуват, че с началото на семейния живот с много жени се случват забележителни промени. Къде изчезват онези нежни създания, с които било така приятно да се разхождат под лунната светлина?

И действително, без значение дали е звучал Менделсон или те, съвместното съжителство носи след себе си редица корекции на действителността. Проблемите, като правило, се натрупват и романтичната феерия рано или късно отстъпва мястото на сивите дни. Многото задачи и постоянната борба с трудностите превръщат някои в изтерзани лелки в очите на близките им. За да не се разбие любовната лодка в битовизма, е много важно да съхраните личното си пространство и да намирате време за себе си.
Понапълнели дами без грим по бикини и с разгърден халат са героини от вицовете, но понякога се срещат и в реалния живот. Свадливи домакини с ролки на главата и точилка в ръката, които постоянно крещят на мъжа и децата – това е образът, от който всички ужасно се боим. А и на младини много от нас не подозират как годините биха могли да ги променят. Психолозите обаче са наясно как да не допуснете това. Ето няколко съвета:

Не се отказвайте от кариерата си
Не подценявайте възможността и способността да заработвате самостоятелно. И тук въпросът не е само в парите. Самооценката на човек, който може да се обезпечи, расте не само в неговите очи, но и в тези на партньора. Пълната зависимост от „другата половинка“ води към загуба на значимост и постоянно раздразнение. Отсъствието на работа се отразява във всички сфери на живота, може дори да не забележите как започвате да живеете с клюки, скандални шоу програми и съвсем забравяте за каквото и да било развитие. За да не се превърнете в скучна и дори зла домакиня е много важно освен обичайните задължения да имате и работа, която ви носи доходи и се отразява позитивно на психичното ви състояние.

Не забравяйте за хобитата си
Тези, които говорят за липсата на време, просто не могат да го управляват. Винаги може да отделите няколко часа на любимото занимание вместо да гледате телевизия или да лъскате кухнята. Ако тенджерите и тиганите са изместили другите ви увлечения – време е да биете тревога.
Обичали сте да рисувате, шиете или да се занимавате с някакъв спорт? Защо сте се отказали от хоби, което ви е правило щастлива? Тези, които си имат подобен отдушник, много по-малко са подложени на стрес и униние, тъй като то помага да намалите напрежението, да се отпуснете и да изпитвате позитивни емоции.

Разпределете задълженията
Не е изключено в началото на семейния ви живот да сте глезили мъжа си с френски рецепти, вечери със свещи и съвместна вана с пяна. Да, влюбените жени са способни да излязат извън кожата си, за да покажат колко силно им е провървяло с техния избраник. Но романтиката отстъпва на десети план, ако сте се нагърбили с всичко и носите на раменете си цялото домакинство.
Естествено, за какви креватни експерименти може да става дума след дълъг работен ден, пазаруване, двучасово готвене, чистене и писане на домашни с децата? Така че делегирайте част от задачите си на половинката, а децата свиквайте от малки да вършат едно-други вкъщи. И изведнъж ще се намери време и за вас.

Поглезете се
Може да ходите с едни и същи дрехи в продължение на месеци и да мислите, че от нищо не се нуждаете, но коя жена не иска да бъде красива? Нас ни радва пазаруването (особено на обувки), така че защо да се отказваме от радостите на живота? С повод или без, глезете се и си правете малки подаръци.
Шевът ви е дал премия? Чудесен повод за посещение в салона за красота. Отдавна не сте получавали цветя? Купете си красив букет. Нова рокля, прическа, бижу или два часа масаж за способни да ви накарат да забравите за проблемите.

Обсъждайте проблемите в брака
Недомлъвките и стаените обиди имат свойството да се увеличават като търкаляща се снежна топка и след това да се стоварват върху главата на всички. Как да не допускате подобно нещо? Далеч не е толкова сложно, колкото изглежда. Достатъчно е да кажете какво ви кара да се чувствате извън кожата си. Не искате да ходите при роднините на мъжа ви всеки уикенд? Тогава не го правете, ограничете се с редки визити от вежливост.
Не сте във възторг от риболова, който половинката ви обожава? Няма и нужда да ходите заедно с него, нека да си почине с приятели. И вместо да му мърморите, че няма фантазия и ви води само на скучни места, измислете си сама развлечения, за да ви е интересно и на двамата.

Почивайте без семейството
Колкото и да обичате мъжа и децата си, не трябва цялото си свободно време да прекарвате с тях, това дори е вредно, настояват специалисти. Ако забравите за приятелките си, с които може да обсъдите злободневни въпроси, да се посмеете от сърце и весело да си отдъхнете, е напълно възможно за потънете в кошмара на ежедневната рутина. Емоционалната среща с приятели ще ви помогне да се разведрите и да погледнете на света със свеж поглед.

Източник: woman.rambler.ru  
 

Коментари
Последни видеа