Как да организират деня, когато имате деца

Това е от съществено значение, за да ви стига времето за всичко, което сте планирали

30 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Когато имате деца, може да се окаже трудно организирането на всички обичайни ежедневни дейности и допълнителните ангажименти, които имате покрай тях.

Но не е невъзможно да разпределите задачите си по такъв начин, че да ви стигне времето за всичко и дори да имате свободни часове за нищоправене.

Ето как да направите това, без да нарушавате навиците си или да се лишавате от нещо важно.

Променете събуждането си

Настройте часовника си с 15 до 30 минути по-рано, според това колко бързо може да действате. Това време ще ви стигне не само да подготвите децата за излизане, да проверите още веднъж ученическите чанти (ако са по-малки), да приготвите закуска, но и да се насладите на чаша хубаво кафе на тишина и спокойствие.

Заложете на качествена закуска

Това е много важно за всички от семейството, защото тя дава добър старт на целия ден. В ученическа възраст обаче децата често пропускат закуската – било то от липса на време, на апетит или просто по някаква друга причина.

Това е доста лош навик, който ще им остане като такъв и в следващите години, ако не направите нещо по въпроса, когато са все още малки. Приготвянето на здравословна, но атрактивно поднесена закуска, може да спечели вниманието им, което означава да предвидите от ранното си ставане поне едни 5 минути за приготвянето ѝ.

Ограничете времето на децата пред екраните

Първо – не е полезно за тях да се задържат твърде дълго пред тези устройства, второ – това работи срещу концентрацията им.

На практика игрите и телевизията ги стимулират силно, но не и физически, което пък помага за привикването към заседнал начин на живот. Не е идеята да ги забранявате, а да въведете лимити за използването им. Така ще им остава време за други занимания и организацията на деня няма да куца.

Определете време за вечеря и лягане

Не налагайте с твърд тон установените от вас правила. По-добре заедно с детето определете кога трябва да бъде последното му за деня хранене и в колко часа то да бъде вече в леглото.

Когато децата участват в този процес, те ще бъдат много по-склонни да изпълняват създадения с тяхна помощ режим. Така пък за вас ще остава свободно време, което ще може да посветите на себе си си или съпруга си.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.