Как да отгледаме мотивирано дете

Успехите на малчугана зависят в голямата степен и от родителите, но само като тласък в правилната посока

12 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Всеки родител мечтае детето му да постигне успех – в една или повече области. И всеки е щастлив, когато види насреща си един наистина мотивиран и целенасочен малчуган.

Но невинаги се случва това. Често пътят напред е трънлив и осеян с много препятствия, а родителите успяват или пък срещат трудности, опитвайки да подкрепят детето си.

Как може да бъдете полезни в такава ситуация? Според италиански психолози, тайната се крие не само в добрия диалог, но и в правилната мотивация, за да осъществи детето своите мечти. Това означава, че то не трябва да се страхува да постигне целите си, което зависи именно от родителската нагласа.

Няма значение какъв е стилът ви на възпитание, важното е да подкрепяте детето в неговите успехи и неуспехи. Има безброй начини за определяне на успеха и не е задължително той да е синоним на слава или пари. Успех е и самият път напред. За да осъзнае детето това, трябва да му бъдете опора – не да направлявате всяка негова стъпка, а да му дадете нужния тласък за пътя напред.

Какви са начините да направите това?

Снимка: Shutterstock

Хвалете усилията, които полага, а не резултата

Децата, които чуват по-често добри думи за труда, който полагат, а не за крайния резултат, са много по-мотивирани да се развиват и представят все по-добре. „Браво, справяш се много успешно“ или „Много добре се развиваш, само така!“ са две наистина вдъхновяващи похвали. Така малчуганът ще знае, че резултатите се дължат на усилията, които полага, а не са нещо случайно. И ще разбере, че това е правилният начин за действие.

Не прекалявайте с похвалите

Твърде честото потупване по рамото не е съвсем градивно и може да има дори обратен ефект. Така че не прекалявайте с хвалбите. Излишно е да го правите например, за ежедневни дейности, които не изискват много усилия. Така детето правилно ще отсее значимото от маловажното.

Не лепвайте етикет на детето си

Да го обявите гласно за много умно и изключително възпитано или в негативен план – мързеливо и прекалено бавно, е еднакво неправилно. Това слагане на етикет не помага, а пречи. По този начин детето възприема определения от вас модел на поведение, фиксира се върху него и не върви напред. Ако срещне трудност, която излиза извън този модел, то започва да се колебае как да постъпи и в крайна сметка прави крачка назад, защото се страхува от евентуален провал.

Не го укорявайте за провалите

Отнасяйте се с уважение към неуспехите на вашето дете. Грешките трябва да се използват като платформа за учене. Като стъпала, които само могат да помогнат да върви напред. Когато проявявате разочарование от провала, вие всъщност спирате желанието му да се развива.

Минимизирайте разсейването, докато върши някаква дейност

Когато детето работи по проект, изпълнява възложена задача или просто играе, но всички тези неща, изискват повишено внимание, добре е да се погрижите и да намалите максимално факторите, които водят до разсейване и така намаляват концентрацията му. Фоновият шум много пречи в такива моменти, както и честите прекъсвания – за различни въпроси например.

Снимка: Shutterstock

Стимулирайте го да спортува

За най-малките – на 1-2 годинки, няма как да бъде приложен този съвет. Но пък има достатъчно подходящи упражнения, които може да правите заедно у дома. Целта е да помогнете по този начин на децата да развият своята самостоятелност и да контролират по-лесно емоциите си. А когато станат достатъчно големи, непременно ги запишете на някакъв спорт, който те харесват, за да доразвият още по-добре тези умения.

Не ги принуждавайте да правят неща

Успехът и мотивацията се слуват, когато се прави нещо желано. Така усилията идват от сърце и не се приемат като тежест. Ако детето се съпротивлява срещу някаква дейност, това означава, че тя просто не е подходяща за него. Затова – не го насилвайте, а му дайте възможност да избере нещо друго, в което ще вложи повече страст и желание.

Соня Димова по материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.