Как да отучим децата от лъжите

Възможно ли е и дали изобщо има смисъл да правим това

09 Ноември 2022 г.
Как да отучим децата от лъжите

Снимка: Shutterstock

Почти всяко дете рано или късно чува приказката за Пинокио, на когото носът растял при всяка една лъжа. След което историята му бива припомняна всеки път, когато самото то излъже за нещо. Защо децата обичат да лъжат и как да ги отучим? Всъщност има ли смисъл изобщо да правим това?

Снимка: Shutterstock

Защо и за какво най-често лъжат

Най-честите случаи, в които малчуганите лъжат, са: за да прикрият някоя лоша постъпка, която би им донесла неприятности и наказания; за да тестват реакциите, търпението и нервите на родителите си; за да направят историята си по-вълнуваща; за да привлекат вниманието и така да се почувстват по-значими; за да получат нещо, което много силно желаят; за да не наранят нечии чувства (т.нар. бяла лъжа).

Децата могат да се научат да лъжат от най-ранна възраст, обикновено това става около 3 години. Случва се в момента, в който малчуганът започне да осъзнава, че няма как да четете мислите му и може да ви казва неща, които не са истина, без да разбирате винаги за това.

Но възрастта, в която децата най-много използват лъжи, е около 4-6 години. Тогава те стават истински експерти в тази дейност и с всяко произнасяне на поредната измислица подобряват своите умения все повече и по-качествено. В този период се научават и да съобразяват лъжите си с изражението на лицето и тона на гласа на слушащия. Лесно ще уловите малкия лъжец, ако го наблюдавате внимателно и следите как се държи, докато казва факти, за които със сигурност знаете, че не са верни.

С напредването на възрастта децата стават все по-изкусни лъжци и вече могат да използват измислиците по начин, че да не бъдат хванати и разобличени. И лъжите им се усложняват, защото те вече боравят с много повече думи и разбират по-добре как мислят другите хора.

В юношеството децата най-често използват ​​бели лъжи, за да избегнат нараняване на чувствата на другите.

Насърчавайте ги да казват истината

След като станат достатъчно големи, за да започнат да разбират разликата между истина и лъжа, е добре да започнете да ги насърчавате да говорят само истината и да ги подкрепяте, когато правят това. Подчертайте значението на честността в семейството и помогнете на децата да разберат какво може да се случи, когато изричат ​​лъжи.

Ето и няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да преодолеете по-лесно този проблем.

- Когато уловите малкия лъжец в измислица, не бързайте да го наказвате, а обсъдете лъжата и му кажете истината. Помогнете на детето да избягва ситуации, в които изпитва нужда да лъже. Например, ако го попитате дали нарочно е разляло млякото, за да не го изпие, то може да се почувства изкушено да излъже. За да избегнете тази ситуация, просто кажете: „Виждам, че имаше инцидент с млякото. Да почистим заедно!“.

- Похвалете детето, когато признае, че е направило нещо нередно и му помогнете да разреши проблема. И бъдете модел за подражание за казване на истината. Разкажете му как сте си признали вината пред шефа, когато сте сгрешили и той ви е помогнал да я поправите, а не ви се е скарал.

- Използвайте шеги, за да насърчите малчугана да се защитава срещу безконфликтните лъжи. Преструването и въображението много помагат в този случай. Особено, ако детето е под 4-годишна възраст.

- Ако детето ви разказва някаква измислена от него история за нещо, може да отговорите като се възхитите колко е интересно и му предложите да я превърнете заедно в книга. Така насърчавате въображението му, без да го стимулирате да лъже.

Снимка: Shutterstock

Когато децата осъзнават лъжите

Ако детето лъже с ясното съзнание, че говори измислици, първата стъпка е да му кажете, че лъжата не е добро нещо. То трябва да знае и защо не е добро. Може да си направите семейно правило, което гласи, че у дома не бива да се изричат лъжи. Както и навън всъщност.

Следващата стъпка е да се уверите, че всяка лъжа има съответните последици. И когато ги използвате, опитайте да се справите с лъжата и поведението, довело до нея, а не просто да наказвате детето.

Намерете време да поговорите тихо с детето и да му обясните как се чувствате, когато то лъже, как това влияе на отношенията ви и какво може да се случи, ако в един момент семейството и приятелите престанат да му вярват.

Винаги казвайте, когато знаете, че не говори истината. Но никога не го питайте дали казва истината и не го наричайте лъжец, тъй като това ще доведе до още повече измислици. По-правилно е да го стимулирате да говори открито с вас.

Улеснете детето си да не лъже. За целта помислите за какво то би могло да използва измислици. Ако например, е за да привлече вниманието ви, помислете за подходящи занимания заедно. А ако е с цел да получи нещо, обмислете система за награди, която да му позволява да спечели това нещо.

И продължавайте да го хвалите, когато казва истината. Наказанията не помагат, но похвалите рано или късно проработват и детето ще види, че няма смисъл от лъжи.

Сериозните лъжи

Понякога децата лъжат или пазят в тайна сериозни неща. Те трудно биха си признали, ако бъдат малтретирани или тормозени от друго дете или възрастен например.

Ако подозирате нещо, много важно е да накарате детето да каже истината, като го уверите, че за него няма да има никакви последици. Защото най-често то смята, че вината е именно в него.

Уверете го, че ще бъде в безопасност, ако говори истината. И му обещайте, че ще направите всичко възможно, за да подобрите нещата. Напомняйте му всеки път, когато намерите решение на проблемите му.

Поведението на децата е важен показател за тяхното здраве и развитие, така че винаги обръщайте внимание на това, тъй като държането може да покаже повече от думите. Ако имате притеснения в тази посока, помислете и за професионална помощ. Не се срамувайте да говорите с психолог, тъй като той може да открие правилното решение на проблема.

По материали от Mamma sto bene

Да поговорим

2 типични лъжи, които родителите често изричат

Да поговорим

Ето кои са лъжите, които сме приели за нормална част от живота

Да поговорим

5 лъжи, които работят срещу вас

Още от Да поговорим

Искате да кръстите бебето си на легендарен герой? Няма проблем!

Снимка: Shutterstock

18 ефектни имена за бебета от митологиите

Тийнейджъри, които се забавляват. Снимка: Getty

Какво означава популярният мем „чикибамбони“

Колко пъти ви се е случвало като деца да се оправдавате за закъснението в час?

Снимка: Shutterstock

Извинения за закъснение за час

Не правете рязък завой и не пренебрегвайте въпрос само защото не е този, който искате.

Снимка: Shutterstock

Как да подходите към трудни въпроси, на които не искате да отговорите

Преди да вземете бебето в ръцете си, попитайте дали ви позволяват.

Снимка: Shutterstock

5 неща, които трябва да направите, когато бебето се роди

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Искате да кръстите бебето си на легендарен герой? Няма проблем!

Снимка: Shutterstock

Тийнейджъри, които се забавляват. Снимка: Getty

Колко пъти ви се е случвало като деца да се оправдавате за закъснението в час?

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Искате да кръстите бебето си на легендарен герой? Няма проблем!

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 ефектни имена за бебета от митологиите

Общото между всички тях е, че са на реални или измислени герои и богове, останали завинаги в историята

Тийнейджъри, които се забавляват. Снимка: Getty

Да поговорим

Какво означава популярният мем „чикибамбони“

Разказваме за произхода и значението на странната дума

Преди да вземете бебето в ръцете си, попитайте дали ви позволяват.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

5 неща, които трябва да направите, когато бебето се роди

Но винаги проявявайте деликатност и реагирайте в зависимост от ситуацията и хората

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Спестете си тези съвети към изтощената майка

Няколко идеи как действително да я успокоите

Синди Крауфорд в Бали. Снимка: Instagram

Заедно

Синди Крауфорд и Ранди Гербер на почивка в Индонезия

Супермоделът позира в елегантни рокли сред екзотиката на Бали

Момиченце гушка мечето си и не може да заспи. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

5 хитри ритуала за „Лека нощ“

Почти полунощ е, а детето няма намерение да спи. Какво да правим