Как да преодолеете тежка раздяла според науката

Ето няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат в тази ситуация

05 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Единственият начин, който наистина работи, е да си дадете време. Както твърди биологическата антроположка Хелън Фишер, „Може да дойде ден, в който човекът, спал в леглото ви, вече няма да е там. И вие ще се събудите една сутрин и ще разберете, че вчера не сте мислили за него или нея изобщо“. Всъщност, изследванията показват, че обикновено даваме твърде големи прогнози за времето, което ще ни е необходимо, за да се почувстваме по-добре сред раздяла.

Но има няколко изпитани помощни метода, които да облекчат и ускорят процеса, за да си стъпите емоционално на краката както преди. Ето тези научни съвети, които са препоръчани от специалисти в различни научни области, които изучават човешката емоционалност и поведение:

- Не следете бившия си партньор във Фейсбук.

Оказва се, че тези, които следят бившите си половинки във социалната мрежа, е много по-вероятно да развият сериозно негативни чувства към човека, още повече да го искат обратно и всъщност много да затруднят преодоляването на раздялата.

- Направете списък от пет неща,

които бъдещият ви партньор трябва да има, и пет неща, които не трябва да притежава. Ползата от това упражнение е, че може да започнете конструктивно да търсите партньор, който просто да е по-подходящ за вас от бившия.

- Разберете, че въобще не е задължително раздялата да отразява някакви отрицателни черти у вас, това е много важно. Много научни изследвания показват, че способността от справяне с раздялата до голяма степен зависи от начина, по който виждате себе си.

- Запишете си няколко неща, които са били несъмнено полезни като резултат от раздялата. Това ще намали значително стреса от ситуацията и ще ви помогне да отправите поглед напред с положителна инерция.

- Говорете за раздялата. Оказва се, че когато говорите за раздялата и обективизирате и споделяте чувствата си за нея, това по някакъв начин й помага да „излезе“ от вас. Направете го.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.