Как да разберете дали съпругът ви лъже

Eто всичко, което трябва да знаете за липсата на искреност

12 Септември 2022 г.
Как да разберете дали съпругът ви лъже

Снимка: Shutterstock

Може би ви се е случвало да се усъмните в искреността на партньора? Понякога притеснението е било напълно излишно и съмненията са се оказвали плод на вашата фантазия. Но невинаги е така. И тогава настъпва драмата и невъзможността да приемете ситуацията. Това е и неизбежната цена в живота на двойката, изправена пред подобен проблем. И колкото по-дълъг стаж имат те, толкова по-трудна за приемане и преодоляване е изневярата.

Когато става дума за солидна връзка, в която един от двамата е кривнал за момент встрани, може би е по-добре да седнете на масата и проведете конструктивен разговор, който да ви помогне да запазите целостта си. Или да потърсите помощта на специалист. Но дали няма вече да е късно за всичко това?

И има ли знаци, по които жената (защото според статистиките по-често тя е измамената) може да улови изневярата на своята силна половинка и да вземе мерки навреме. Ето кои са най-честите реакции на мъжа, които го издават.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали той ви лъже

Има нов колега, с когото се налага да работи допълнително; срещите му започват да приключват все по-късно; появяват се неочаквани работни уикенди извън града и т.н. Ако ви звучи познато, опитайте да му зададете директно въпрос за онова, което ви притеснява. Ако лъже, най-вероятно ще се изнерви, ще започне да заеква, да се изпотява или ще се ядоса и нападне с думи. Това говори, че има нещо подозрително. Съществуват обаче и обиграни лъжци, които ще приемат въпроса по лежерен начин – с усмивка или ледено мълчание. Но и те рано или късно се издават. Важно е да запазите спокойствие и да не си изпускате нервите, тъй като никой не печели от кавгите.

Димна завеса

Това е един от най-разпространените знаци, които издават изневярата на мъжа. Липсата на детайли в разговора (а преди ви е споделял и най-малките подробности от деня си) или тяхното изобилие (преди това не е бил толкова словоохотлив) са с едничката цел да създаде димна завеса, с която да прикрие нещо. Според учените често хората, които лъжат, се опитват да останат неясни, стремят се да бъдат възможно най-кратки или направо избягват въпросите. Или реагират по коренно противоположния начин - заглушават лъжата с изобилие от безполезни и неподходящи подробности, за да отвлекат вниманието на слушателя и да го объркат. Изправени пред тази стратегия, по-добре избягвайте прякото сравнение, но задавайте от време на време привидно случаен въпрос, на който предполагате отговора – така ще успеете да проследите истинските факти.

Атаката е най-доброто оръжие

Някои лъжци вместо да се защитят, обръщат нещата и атакуват грубо и директно. Дори не успявате да си поемете дъх, а той вече крещи в лицето ви и ви обвинява за нещо. В такава ситуация лъжците са склонни да говорят бързо, повтаряйки същите фрази и въпроси, които сте задали. Целта на това упражнение е да се печели време, през което те вече ще измислят начин да излязат от ситуацията сухи. В такива моменти е по-добре да избягвате конфронтацията и подозрителния тон и да симулирате интерес, като така извлечете ценна за вас информация за време, хора и места. И помнете, че лъжецът не обича да се повтаря и често се крие зад фрази като „Нали ти казах“ или „Вече говорихме“.

Защо лъже вашият партньор

Не е казано, че той ви изневерява, когато лъже. Важно е да разберете това. Често мъжът лъже по най-различни поводи – някои елементарни, други сериозни. Това, че ви е заблудил, не е задължително да означава предателство или друга жена в живота му. Възможно е причината да бъде от финансов характер, а той да се притеснява, срамува или просто да не иска да ви въвлича и вас в своите неприятности. Затова е важно да поговорите преди да обвинявате. Често мъжете лъжат и при проблеми на работното място, отново с цел да не притесняват семейството.

Ако имате подозрения от този вид, най-добре е да намерите време и начин да поговорите. Всяка връзка трябва да се основава на доверие и взаимно разбирателство. Проблемите се решават заедно, по мирен и задълбочен начин, а не чрез подозрения и скандали, които дори може да се окажат несправедливи.

Снимка: Shutterstock

Как да познаем изневярата

Изобщо не е задължително да има червило по ризата му, за да откриете, че ви изневерява. Ако той има връзка, най-вероятно прави всичко възможно да я прикрие, така че не очаквайте такива ярки сигнали. Но има издайнически признаци, които ще ви отворят очите за неискреното му вече отношение към вас.

Ако променя позицията на главата си непрекъснато и реагира с неволно отдръпване при задаване на въпрос, означава, че крие нещо от вас. За да го принудите да ви гледа в очите, когато разговаряте, стойте неподвижно и не отмествайте поглед от неговия.

Издайнически сигнал е и прикриването на устата с ръка. Това се тълкува като знак, че иска да прекъсне комуникацията. Прикриването на уязвимите части на тялото са също инстинктивна реакция с цел защита при нападение.

Мъжът, който не лъже и не прикрива изневяра, ще ви гледа спокойно в очите. Твърде играещите очи и избягването на контакт с очите са сигнали, че не казва истината. По-изпечените лъжци обаче умеят да се контролират и буквално забиват поглед във вашия, като идеята тук е да ви притеснят, контролират и манипулират.

Мъжът лъже и ако сочи с пръст към вас. Много често това е стъпката преди да избухне или стане агресивен, само и само да оттеглите обвинението си. Ако често мести краката си, потропва с тях или единият му крак играе нервно, също говори за нечисти отношения.

Знак за неискреност е и честото пипане на косата, докосването на носа, кръстосването на ръцете пред тялото като защитна реакция.

По материали от Mamma sto bene

Да поговорим

Интелигентните мъже изневеряват по-малко

Да поговорим

7 тъжни причини, поради които хората си изневеряват

Да поговорим

Кои професии изневеряват най-често

Още от Да поговорим

Има начини да съживите апатичното дете.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеем апатията на детето

Обичащият ще ви чуе и забележи.

Снимка: Shutterstock

Понякога е полезно да замълчиш, за да те чуят. Да изчезнеш, за да те забележат

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Има начин да помолите детето да не пречи.

Снимка: Shutterstock

Как деликатно да отклоните досаждането на детето

Младежи с телефони. Снимка: Guliver / Getty

10 факта за поколението Z

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Нормата се променя в зависимост от възрастта

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как